23.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 0:46
No menu items!

Vocea Rusiei: Dmitri Rogozin vrea o reacţie „foarte dură” la declaraţiile lui Victor Ponta

spot_img

 Vicepremierul rus: Scutul antirachetă al SUA este o cacealma. Nu reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei

Reacţia la declaraţiile făcute de premierul României, Victor Ponta, privind posibilitatea trimiterii avioanelor militare pentru interceptarea unei aeronave oficiale guvernamentale a Rusiei, trebuie să fie una „foarte dură”, afirmă vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, citat de Vocea Rusiei.

Potrivit Vocei Rusiei, preluată de Mediafax, Rogozin a explicat că, luni dimineaţă, ministrul de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul României în Rusia, au purtat o discuţie pe această temă, iar aceasta i-a fost prezentată şi premierului Dmitri Medvedev.

Nu mai avem ce discuta cu ei după această situaţie. Ministerul rus de Externe va pregăti şi va elabora o reacţie. Una este să introduci sancţiuni împotriva unor persoane, ca acestea să nu mai poată primi vize, dar să forţezi să aterizeze, cu ajutorul aviaţiei militare, un avion la bordul căruia se află membri ai Guvernului rus este dincolo de orice glumă (…). Reacţia trebuie să fie dintre cele mai dure

 Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei

„Problema nu este siguranţa fizică a unei anumite persoane, problema este că au impus sancţiuni împotriva drepturilor cetăţenilor ruşi, inclusiv împotriva autorităţilor statului şi a reprezentanţilor Guvernului Rusiei, care au interdicţii de tranzitare a spaţiilor aeriene aparţinând acestor ţări”, a subliniat vicepremierul rus.

Victor Ponta a declarat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator şi este un personaj politic care nu are ce căuta în România. Ponta a afirmat, la Antena 3, că, în lipsa preşedintelui, a gestionat personal situaţia la nivelul ministerelor, conform angajamentelor NATO şi UE ale României, interzicând inclusiv trecerea vicepremierului rus prin spaţiul aerian românesc, întrebându-se însă de ce mai are atunci România un preşedinte dacă este nevoie ca el, în calitatea de premier, să îşi asume responsabilităţile de comandant suprem.

„În mod normal, într-o situaţie de acest gen, când vicepremierul Rusiei provoacă România, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu preşedintele ţării, comandantul suprem, care era însă cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe şi al celorlalte ministere exact cum trebuia să procedăm, şi anume respectând angajamentele pe care România le are. (…) Am acţionat eu ca şi comandant suprem, dacă el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie. O să iau eu acele decizii când va fi cazul, dar atunci de ce mai avem preşedinte în România?”, a spus Ponta.

C.A.