14.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 18:35
No menu items!

Vineri este sărbătorit Sfântul Mina, protectorul păgubiților. Tradiții și obiceiuri

spot_img

Vineri, ca în fiecare an pe 11 noiembrie, creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mina.

Cunoscut drept protectorul păgubiților, mii de români îi cer ajutorul sfântului în această zi, tocmai pentru a îndepărta gândurile și faptele rele ale dușmanilor.

Tradiția spune că femeile trebuie să ducă la biserică lumânări pe care să le lipească la sfeșnice cu unul dintre capete, pentru a îndepărta gândurile necurate ale dușmanilor.

Din bătrâni se spune că fetele care urmează ritualul cu lumânări, vor reuși să întoarcă inimile celor doriți înspre ele. Fetele mai pot plăti sarindare și acatiste pentru măritiș, pentru împlinirea blestemelor și aflarea unor taine.

Sfântul Mina s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraților romani Diocletian și Maximian. A rămas orfan de mic. Tatăl său a murit pe când acesta avea 11 ani, iar mama acestuia a trecut la cele veșnice trei ani mai târziu. Sfântul Mina ajunge în armata imperiala, însă, la 23 februarie 303, când Diocletian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în desert, dedicându-se vieții ascetice.

A mărturisit dintotdeauna că este creștin, iar acest lucru i-a adus sfârșitul. I s-a tăiat capul întrucât a refuzat să se laude de Hristos.