13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:06
No menu items!

Viktor Orban se laudă: Cum a evitat un default în 2011 și cum a păcălit FMI-ul

spot_img

Ungaria a fost la un pas de a intra în faliment în toamna anului 2011 și a evitat acest lucru prin solicitarea de asistență către Fondul Monetar Internațional, solicitare la care a renunțat ulterior.

Această relatare îi aparține premierului ungar Viktor Orban și a fost făcută în primăvara acestui an, într-un discurs la un eveniment privat de la un liceu, iar zilele trecute a ajuns în presa de la Budapesta.

Potrivit înregistrării, Orban le-a dat sfaturi viitorilor politicieni și le-a relatat ce s-a întâmplet în urmă cu patru ani.

”Un prim-ministru trebuie să știe că, dacă, în interesul țării, deranjează prea multe multe grupuri de interese care au putere mare, aceste își vor uni forțele. O forță de reacție trebuie pusă la punct ca să o contracareze”, a spus Orban. A dat ca exemplu impunerea unei taxări suplimentare în sistemul bancar, care a trebuit să fie bine sincronizată.

Orban și-a expus perspectiva despre situația din toamna anului 2011: companiile și-au unit forțele, au primit sprijin de la Comisia Europeană, fondurile de capital au atacat forintul, costurile de creditare au crescut brusc, cu CDS-ul la peste 700 de puncte, forintul s-a depreciat, iar în zona graniței cu Austria s-au lansat zvonuri despre căderea iminentă a băncilor ungare. Această presiune imensă ar fi putut avea ca efect intrarea Ungariei în incapacitate de plată (default), din cauza creșterii bruște a dobânzilor. Ungaria a fost la limita default-ului, mai exact la 5-6 ore.

”Era o presiune atât de mare, ceilalți formaseră o echipă atât de puternică, încât trebuia ca o parte să iasă din această poziție ostilă. Am avut o discuție rapidă cu Matolcsy (ministrul Economiei la acea dată – n.r.) și am anunțat că, după evaluarea situației financiare, ne vom îndrepta către FMI pentru ajutor. Apoi, brusc, majoritatea atacurilor au încetat. Iar apoi, când nu am mai avut cizma pe gât, nu am mai încheiat acordul”, a afirmat Orban, potrivit înregistrării.

”Am anunțat că am crea un acord de tip Flexible Credit Line, cum fusese încheiat cu Polonia. Ne-au spus că nu se poate. Ce păcat, am replicat”, a povestit Orban, un ton ironic.