21.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 20:31
No menu items!

Viitorul procuror general al României, apreciat pentru viziunea managerială în reformarea Ministerului Public

spot_img

Ministrul justiţiei a transmis, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba.

„În cadrul dialogului cu ministrul justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public”, se arată în comunicatul ministerului Justiţiei.

Augustin Lazăr are o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională, transmite ministerul.

Profesor universitar, specializat în criminalistică, Augustin Lazăr a scris numeroase lucrări, dar și zeci de studii și articole, publicate în reviste de specialitate din țară și din străinătate. În 2000, a fost distins cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în gradul de Ofițer, iar în 2002 a primit, tot prin decret prezidențial, Diploma „meritul judiciar” clasa a II-a. În 2001, a primit și aprecierea Departamentului de Justiție al SUA, pentru activitatea sa.

Potrivit procedurii, Augustin Lazăr va fi audiat de plenul Consiliul Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ, urmând ca propunerea ministrului Raluca Prună să fie înaintată, alături de avizul CSM, președintelui Klaus Iohannis, care va decide dacă acceptă. Președintele României are dreptul la un sigur refuz motivat.

Procedura de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost demarată în luna februarie de ministerul justiţiei, după demisia lui Tiberiu Niţu din această funcţie. 

Marii perdanți în fața lui Augustin Lazăr au fost Codruţ Olaru, fost șef al DIICOT și actual adjunct al procurorului general al României, precum și controversata procuroare Oana Schmidt-Hăineală, fosta președintă a CSM.

Lazar Augustin_SZ

Andrei Tudor