10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 9:34
No menu items!

Vienna Institute: România stagnează în următorii ani la 55% din PIB/capita al mediei UE

spot_img

Criza a redus ritmul de convergență reală

grafic-bani

România stagnează la o medie de 55% din Produsul Intern Brut per capita al Uniunii Europene, cel mai mic indicator după del al Bulgariei, potrivit unui studiu al Vienna Institute for International Economic Studies.

În 2008, România avea un indicator de 47%, progresul fiind determinat de creșterea nominală a PIB și de reducerea populației.

Raportul analizează viteza și caracteristicile procesului de convergență economică al statelor din Europa Centrală și de Est, în primi ani de la aderarea la UE – Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia (membre din 2004), Bulgaria și România (membre din 2007).

Analiștii de la WIIW (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche) afirmă că efectul crizei economice asupra noilor state membre a fost mai puternic decât în cazul statelor mai vechi.

Pentru perioada 1995-2012, cele zece state noi membre au avut un ritm de creștere reală a PIB-ului de 3,43%, cu un diferențial de creștere de 1,71% față de media UE.

Cea mai mare rată de convergență s-a înregistrat în 200-2005, cu un diferențial de 2,51%.

În perioada crizei (2008-2012), diferențialul a scăzut sub 1%, fiind menținut pe teritoriu pozitiv de creșterile Poloniei și Slovaciei.

În cei 17 ani (1995-2012), media creșterii pentru noile state membre (NSM) a fost de peste 40% peste media UE 27, cu statele baltice și Polonia la peste 60% și România la 20%.

În 2013, PIB/capita în NSM a ajuns la 65% din media UE. Cehia, Estonia, Slovacia și Slovenia au depășit însă PIB/capita din state vechi precum Grecia și Portugalia.

”Una dintre constatările empirice este că recuperarea și convergența reală s-au înregistrat și înainte și în timpul crizei. Creșterea economică în NSM în ultimele două decenii a fost dependentă de sectorul financiar și generatoare de datorii, dat nu în aceeași măsură ca în UE17. Analiza empirică arată că avansul economic în NSM a fost într-o măsură mai mare legat de progresul factorilor structurali degați de ofertă, cum ar fi productivitatea, inovarea, competitivitatea, mai mult decât a fost cazul în UE 17. De asemenea, NSM au fost lovite mult mai mult de criză”, se arată în raport.

Analiza afirmă că procesul de convergență reală va continua pe termen lung, cu diferențe mari între state și la un ritm mai redus decât înainte de criză.

Ratele anuale de creștere reală a PIB

wiiw

PIB/capita, raportări și prognoze

wiiw3

Rate de convergență raportate la media UE28

wiiw4

Vlad Bârleanu