Val de aer arctic în SUA și Canada. Temperaturile resimițite au coborât până la – 69 de grade C

Temperaturi minime de aproape -50 de grade Celsius s-au înregistrat în estul Canadei şi Statelor Unite, la doar câteva zile după o furtună puternică care a afectat mii de zboruri şi s-a soldat cu cel puţin 19 decese în SUA. Potrivit presei internaționale un ger năprasnic şi un vânt tăios a pus stăpânire pe o treime din regiunea estică a SUA, aducând temperaturi sub mediile normale.

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, peste 30 de oraşe din New England şi statele Atlanticului Mijlociu, au fost afectate de frigul extrem adus de o masă de aer polar venit dinspre Polul Nord, a declarat un reprezentant al Centrului de Prognoză Meteo din SUA. Printre oraşele afectate s-au numărat şi New York sau Boston, informează Reuters. Killington, o staţiune de schi din Vermont, a fost închisă sâmbătă din cauza vântului puternic şi a temperaturilor de până la -46 grade C.

În statul New Hampshire, temperatura pe Muntele Washington ( 1.917 m) a scăzut până la -38 grade Celsius, însă din cauza vântului puternic, temperatura resimţită era de -69 grade Celsius, a transmis Serviciul american de meteorologie.

Vremea rece a provocat probleme multor oameni care călătoresc în principalele aeroporturi din ţară, în special cele din New York şi Boston. Aproximativ 33% din zborurile către aeroportul internaţional John F Kennedy şi 26% din zborurile spre aeroportul internaţional Boston Logan au fost amânate, iar multe altele au fost anulate, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor. În întreaga ţară aproape 500 de zboruri au fost anulate şi 3.000 amânate, conform flightaware.com.

Nord-estul Statelor Unite, statele care se învecinează cu Marile Lacuri şi părţi din munţii Appalachieni duc greul acestei ierni năprasnice. Gerul vine după furtuna de iarnă numită “Ciclonul bombă”. 

NICIUN COMENTARIU