11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 9:07
No menu items!

Vaccinul-minune contra cancerului, greu accesibil

spot_img

Medicii germani folosesc o metodă unică în Europa de vindecare a cancerului – un vaccin. Mai exact, este vorba despre un ser creat în laborator din celule dendritice care stimulează celulele din sângele pacientului bolnav de cancer, care devin agenţi de luptă împotriva tumorilor din organism.

Tratamentul are la bază o descoperire premiată cu Nobel în 2011 a unui cercetător canadian bolnav de cancer pancreatic. Tratamentul cu celule dendritice este puţin cunoscut și foarte scump – o singură doză din acest vaccin ajunge la 5.000 de euro. Din păcate trebuie administrate mai multe doze, iar casele de asigurări de sănătate nu decontează medicamentul.

Prof. dr. Thomas Nesselhut, specialist în imunoterapie şi tratamentul cancerului, a explicat că „celulele dendritice consumă celulele canceroase, le digeră, după care prezintă la suprafaţa lor proteine ale tumorii. Celulele de atac ale organismului intră în contact cu celulele dendritice, primesc semnalul «Acesta este inamicul» şi se răspândesc în corp pentru a distruge tumorile”.

Terapia folosește principiul potrivit căruia sistemul imunitar al omului poate distruge tumora, fără ca stilul de viaţă al pacientului să fie foarte afectat.

Ideea de vaccin împotriva cancerului nu este nouă, dar a putut fi concretizată abia după descoperirea celulelor dendritice, în anii ’70, de către cercetătorul canadian Ralph Steinmann. Douăzeci de ani mai târziu, J. H. Peters, un alt cercetător, de la universitatea germană Gottingen, a descoperit posibilitatea de a folosi aceste celule la distrugerea tumorilor.

Noi oferim aceste celule pacientului, iar apoi procesul începe: celulele dendritice stimulează celulele de atac ale sistemului imunitar pentru a distruge ţinta

Prof. dr. Thomas Nesselhut

Vaccinul cu celule dendritice nu este un produs de larg consum şi nu poate fi creat la scară industrială de industria producătorilor de medicamente. El se bazează pe celule din sângele pacienţilor care devin celule dendritice în laboratoare speciale, care costă milioane de euro. „Important pentru noi este că aceste celule pe care le producem să intre în contact cu antigeni ai tumorii, pe care apoi o atacă”, susţine Gonzalo Regalo, şeful laboratorului. Tratamentul este folosit în Germania şi pentru animalele de companie bolnave de cancer.

„Diferenţa este că terapiile convenţionale slăbesc sistemul imunitar. Această terapie, la fel ca şi în cazul oamenilor, stimulează sistemul imunitar, astfel încât corpul să poată lupta împotriva cancerului”, a precizat dr. Thomas Grammel, medic veterinar.

Peste 5.000 de pacienţi din întreaga lume au apelat la această terapie a clincii din Duderstadt. Costurile sunt însă mari, astfel că puţini pacienţi îşi permit să plătească terapia de zeci de mii de euro, informează digi24.ro.

Olimpia Diaconiuc