3.2 C
București
marți, 19 martie 2024 - 11:54
No menu items!

Ungaria se apropie de Gazprom, în ciuda inițiativei SUA de a promova rute alternative de energie

spot_img

Ungaria a semnat, miercuri, un acord cu compania rusă Gazprom în baza căruia până la finele lui 2019 ar urma să fie conectată la gazoductul TurkStream.

Momentul parafării este foarte relevant – cu o zi înainte de vizita preşedintelui american Donald Trump în Polonia, al cărui mesaj principal este diversificarea rutelor și surselor de energie, pentru ca statele din zonă să evite șantajul politic al Moscovei.

Formatul ”Inițiativa celor Trei Mări”, care are un prim Summit la Varșovia, strange lideri din 12 state din centrul și estul Europei, dintr-un areal cuprins între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră. La summit participă și Klaus Iohannis.

Acordul dintre gazprom și Budapesta „va îmbunătăţi în mare măsură securitatea energetică a Ungariei, aşa încât este în interesul nostru strategic ca această cooperare să facă primii paşi”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Livrările de gaz natural în Europa de Est sunt un important domeniu în care se află în competiţie „puterea dominantă” în materie, Rusia, şi Statele Unite, care vor să exporte în regiune gaz natural lichefiat (GNL) prin terminale onshore. Preşedintele Trump pledează pentru dezvoltarea livrărilor de GNL american.

Ministrul de externe ungar, aflat la Moscova, a declarat că a convenit cu directorul Gazprom, Aleksei Miller, ca ţara sa să se alăture TurkStream printr-o conexiune care i-ar permite Ungariei să importe 8 miliarde de metri cubi de gaz anual, ceea ce înseamnă aproape consumul total al acestei ţări. Ungaria, care în prezent se bazează aproape în exclusivitate pe importuri de gaz din Rusia, încearcă de mai mulţi ani să-şi diversifice rutele de aprovizionare, pentru a evita Ucraina, dar nu și furnizorul.

T.S.