Ungaria continuă programul de naționalizare a sectoarelor strategice

Companiile din energie, utilități și băncile sunt primele vizate

parlament ungaria

După achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al distribuitorului de gaze Fogaz, guvernul Ungariei intenționează să continue achizițiile, crescând controlul statului asupra sectoarelor strategice, cum ar fi piața electricității și a gazului natural, a afirmat Miklos Sesztak, ministrul ungar al Dezvoltării Naționale.

Ministerul Dezvoltării Naționale și companiile deținute de stat vor trece prin schimbări de personal, iar statul va continua să achiziționeze pachete de control în sectoare strategice, a spus Sesztak, citat de cotidianul Napi Gazdasag.

Ministrul este în discuții avansate cu furnizorul de energie E.ON, companie cu capital german, și cu acționarii străini ai producătorului de material rulant Bombardier MAV.

Pe baza acestei strategii, guvernul de la Budapesta urmărește să preia toate acțiunile de la producătorul de energie MVM, unde acum deține 99,91%. De asemenea, sunt vizate compania de canalizare din Budapesta – FCSM și compania de îngrijire a domeniului public – FKF.

În luna aprilie, statul ungar, prin intermediul MVM, a finalizat acțiunea de preluare a 49,83% din distribuitorul de gaze Fogaz de la compania cu capital german RWE, pe 132 mil. €. Restul de 50,17 din acțiuni se află în proprietatea municipalității din Budapesta.

Din 2010, de când a preluat din nou puterea, premierul Viktor Orban a dus o politică de readucere a statului în economie, a respins politicile formulate de FMI și Comisia Europeană și a căutat scăderea influenței băncilor străine.

V.B. 

NICIUN COMENTARIU