7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 10:28
No menu items!

Turiștii străini, ușor mai mulți decât în 2012. Ce vor să viziteze în România, în funcție de naționalitate

spot_img

turism iarna

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele unsprezece luni ale anului trecut cu 1% mai mari decât în perioada similară din 2012, arată Institutul Național de Statistică (INS). Majoritatea vizitatorilor străini provine din țări europene.

Potrivit INS, din statele UE s-au înregistrat 58,6% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Cele mai multe sosiri dinspre țările blocului comunitar s-au înregistrat din Ungaria (30,3%), Bulgaria (24%), Germania (9,5%), Italia (7%), Polonia (6,5%) și Austria (4,2%).

Pe zone turistice, cei mai mulți turiști străini au venit, în perioada ianuarie – noiembrie 2013, în București și orașele reședință de județ. Zona Delta Dunării, inclusiv orașul Tulcea, au fost cel mai puțin vizitate de turiștii străini, per ansamblu. Totuși, există naționalități care preferă această zonă turistică altora, cum ar fi stațiunile din zona montană, cele balneare sau chiar stațiunile de pe litoralul Mării Negre.

Astfel, 27% din norvegienii care au vizitat România în primele 11 luni ale anului trecut au ales Delta Dunării, față de numai 0,35% care au ales stațiunile balneare și 2,6% – stațiunile de pe litoral. Nici stațiunile din zona montană nu au fost foarte căutate de norvegieni, aceștia alegând această zonă turistică în proporție de numai 4%. Cei mai mulți au vizitat însă Capitala și alte orașe din țară sau alte trasee turistice.

Alte naționalități care preferă Delta Dunării stațiunilor de pe litoral sunt spaniolii, sârbii, danezii și portughezii. Toți străinii care au vizitat România au ales însă, în cea mai mare proporție, Capitala și alte orașe reședință de județ. Clasamentul se diferențiază pe celelalte zone turistice. Astfel, cei care preferă ca a doua destinație stațiunile din zona montană a României sunt israelienii, cei din Federația Rusă, japonezii și chinezii.

Per ansamblu, în perioada ianuarie – noiembrie 2013 față de intervalul similar din 2012, atât sosirile, cât și înnoptările în structurile de primire turistică au crescut cu 3,1%, respectiv cu 0,6%. Durata medie a şederii în luna noiembrie 2013 a fost de 2,6 zile la turiştii români, iar la turiştii străini – de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna noiembrie  2013 a fost de 25% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de luna noiembrie 2012. La hoteluri s-au înregistrat indici de utilizare a locurilor de cazare  în luna noiembrie 2013 de 32,9%.

Cosmina Croitoru