Turcia dezminte că a semnat un acord cu SUA pentru a permite utilizarea bazelor sale în lupta împotriva Statului Islamic

Un oficial american a susținut că Turcia a autorizat SUA să folosească bazele sale în lupta contra grupării Statulul Islamic

Statul Islamic - Turcia - SUA

Turcia nu a semnat un “acord nou” cu Statele Unite ale Americii pentru a permite accesul la bazele sale avioanelor coaliției internaționale care lansează lovituri împotriva jihadiștilor Statului Islamic (SI) în Siria și Irak, a declarat o sursă guvernamentală turcă, potrivit AFP.

Duminică, un oficial american a afirmat că guvernul de la Ankara, care refuză să intervină militar împotriva grupării Statul Islamic, a autorizat armata americană să folosească bazele sale aeriene.

Nu există un acord nou cu Statele Unite ale Americii în legătură cu (baza aeriană turcă de la) Incirlik“, a declarat oficialul turc, sub rezerva anonimatului.

Poziția noastră este clară, nu există niciun acord nou“, a insistat sursa guvernamentală, amintind că acordul actual dintre Turcia și SUA nu autorizează accesul armatei americane la baza de la Incirlik, situată în apropiere de Adana (sud), decât pentru misiuni logistice și umanitare.

Negocierile continuă pe baza condițiilor impuse deja de Turcia“, a mai spus sursa citată.

Turcia refuză pentru moment să se alăture coaliției militare internaționale condusă de Statele Unite, motivând că atacurile aeriene împotriva jihadiștilor ar putea consolida tabăra președintelui sirian Bashar al-Assad.

D.M.

NICIUN COMENTARIU