Tudorel Toader, primul invitat la audieri în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA. Cine se mai află pe listă

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA l-a invitat la audieri pentru joi, 19 octombrie, începând cu ora 10.00, pe ministrul justiţiei Tudorel Toader, urmând ca la audierile viitoare să fie chemaţi și foştii miniştri ai justiţiei Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu şi Titus Corlăţean.

“Vă propun dacă sunteţi de acord, după ce îl invităm pe domnul ministru Toader să facem şi o vizită la arhiva SIPA, să vedem şi noi fizic, unde este, în ce condiţii este ţinută, care este situaţia ei acum. O vom programa în funcţie de condiţiile logistice”, le-a propus preşedintele Comisiei SIPA, senatorul Şerban Nicolae, colegilor de comisie prezenţi la şedinţă.

Şerban Nicoale a afirmat că audierile ar trebui să înceapă cu ministrul Toader, pentru că este persoana cea mai avizată având în vedere funcţia pe care o deţine.

“Ministrul justiţiei, în funcţie este persoana cea mai avizată pentru a ne spune care este situaţia în acest moment, dacă mai există compartimente de specialitate în legătură cu această arhivă, pentru că nu mai este o bază de date operativă, nu mai este o bază de informaţii cu activitate curentă. Poate să ne spună ce acte normative au fost incidente, nu cele care sunt publice, ci cele de rang inferior – ordine de ministru, dispoziţii interne, regulamente ş.a.m.d. Ar fi punctul de plecare. Am şi solicitat domnului ministru o serie de date sistematizate, de la care să pornim, şi, de aici, putem să facem o strategie de deşfăşurare a activităţii comisiei”, a mai spus Nicolae.

Comisia SIPA îi va audia şi pe Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Pe lista celor care vor fi invitaţi în faţa comisiei se numără foştii  Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, foşti miniştri ai justiţiei, foştii şefi ai SIPA, foştii şi actuali şefi şi prim-adjuncţi ai SRI, foşti şi actuali directori şi prim-adjuncţi de la SPP, foşti şi actuali miniştri de Interne, şeful ORNISS, procurorii generali de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi adjuncţii acestora din perioada 2004-2017, potrivit listei prezenate în comisie.

Ilie Botoş, Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu, Augustin Lazăr şi adjuncţii acestora vor fi şi ei audiaţi de parlamentari.

“Îi vom invita începând cu domnul Ilie Botoş, continuând cu Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu, Augustin Lazăr şi adjuncţii acestora. În principal aş invita la audieri pe şefii instituţiei. (…)Există o ordine de prioritate, există o strategie raţională de a face audieri, pe repere cronologice şi pe repere care ţin de funcţiile deţinute”, a mai spus Șerban Nicolae.

Președintele Comisiei a mai precizat că exclude ipoteza ca persoanele invitate să nu se prezinte la audieri.

NICIUN COMENTARIU