Tudorel Toader, despre proiectul de modificare a Legilor justiției

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a precizat, joi, că Parlamentul va cere un punct de vedere Comisiei de la Veneția în privința modificărilor legislative privind numirea procurorilor șefi, pentru că proiectul de modificare a Legilor justiției va fi preluat de Parlament, în calitate de inițiator.

“Legile justiției sunt gata. Dacă le mai țin la Ministerul Justiției un an, încă un an mai găsim o ipoteză de reglementat, o virgulă de adăugat. Dacă s-a decis să fie preluată, ca inițiativă de către Parlament, eu am draft-ul la Ministerul Justiției, și în format scris, și în format electronic (….), iar, dacă așa s-a decis, dânșii îl vor prelua ca inițiativă legislativă. Din moment ce le va prelua Parlamentul (…), eu voi fi la Comisia specialitate, să explic modificările legislative propuse”, a spus ministrul justiției.

Cât privește Comisia de la Veneția, Tudorel Toader a explicat că aceasta va fi solicitată să se pronunțe pe modificarea legislativă privind numirea procurorilor șefi – prin care președintele României este exclus din acest proces – de către Comisia de specialitate a Parlamentului care, odată cu draft-ul de proiect, va prelua de la MJ și solicitarea către Comisie.

“Din momentul în care eu predau proiectul de lege, mi-am derobat competențele la nivel de Minister. Credeți că un ministru de justiție notifică Comisia de la Veneția? Comisia de la Veneția nu se notifică, este solicitată să dea un aviz cu privire la un proiect de lege. Nu te duci la Comisia de la Veneția cu forme intermediare ale proiectului de lege. Eu am proiectul finalizat și așteptam decizia să văd unde-l prezint. Ieri am aflat: la Parlament. În momentul în care Comisia din parlament preia proiectul de lege, preia și solicitarea către Comisia de la Veneția și o trimite la Comisie”, a mai explicat Toader.

Raluca Dan

NICIUN COMENTARIU