7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 3:42
No menu items!

Traseiştii, castanele fierbinţi din mâinile USL şi ARD

spot_img

Fug de lupta cu adversarii redutabili din cealaltă tabără şi îşi caută colegii cât mai uşoare ca să iasă parlamentari de la prima strigare pentru a nu sta la mila procedurii de redistribuire. În schimb, traseiştii recuperaţi de fiecare tabără sunt aruncaţi atât de USL, cât şi de ARD, cea mai mare parte din ei, în colegii fără şanse împotriva unor lideri importanţi deşi fără ei, majorităţile parlamentare de o parte şi de alta nu pot fi făcute.

Conducerea USL a decis s-o trimită pe Lavinia Şandru, vicepreşedinte UNPR,  să candideze în acelaşi colegiu de senator din Arad în care ARD l-a repartizat pe deputatul PDL Iustin Cionca. Iritată să-şi vadă şansele de a intra în viitorul legislativ reduse considerabil în faţa unui politician care se bucură de o cotă mare de susţinere în rândurile PDL, Şandru a refuzat să candideze în colegiul repartizat şi a acuzat PSD că a alocat celor de la UNPR doar 7-8 colegii eligibile, restul fiind doar de umplutură. Deocamdată USL Arad a a rămas acoperit pe acel colegiu, orice demers de convingere a Laviniei Şandru de a accepta candidatura lovindu-se de un refuz categoric. În cele din urmă, s-a decis ca senatorul UNPR Avram Crăciun să fie candidatul USL în colegiul 7 de deputat. Acesta a acceptat să candideze, deşi iniţial a spus că nu va candida în altă parte decât în colegiul senatorial din nordul judeţului, pe care-l reprezintă acum în Parlament. Cel mai probabil, colegiul de senator deţinut de Avram ar putea reveni lui Şandru pentru a nu se mai simţi ruda săracă a PSD.

Listele de candidaţi parlamentari, împănate cu migratori puşi să lupte împotriva foştilor colegi de partid

Aradul nu este singura zonă unde PSD întâmpină complicaţii cu aliaţii din UNPR. Astfel, după ce liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, nu a fost de acord cu prezenţa lui Tudor Ciuhodaru pe listele USL Iaşi, medicul ieşean a fost scos de pe listele Uniunii. Ciuhodaru s-a reprofilat repede, urmând să fie, cel mai probabil, candidatul PPDD pe colegiul Bârlad pentru Camera Deputaţilor.
Şi la Călăraşi, liberalii nu au dorit să accepte candidatura senatorului UNPR, Vasile Nedelcu, pentru că acesta a intrat în Parlament din partea PNL şi s-a transferat ulterior la progresişti.
La Olt, candidatura fostului PSD-ist, acum UNPR-ist, Ion Toma nu a fost acceptată de liderul organizaţiei locale a PSD, Paul Stănescu.
În Alba, progresistul Cornel Suciu, care urma să candideze pentru un loc în Senat, a fost îndepărtat de pe liste.
În Timişoara, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Sorin Grindeanu, a transmis conducerii centrale că va demisiona dacă Maria Barna (UNPR) îşi va găsi un loc pe listele USL. Astfel, Barna nu se află pe listele UNPR, urmând să fie recompensată cu o funcţie într-un consulat.

Duel între foştii colegi

O tactică similară a fost folosită de USL şi cu traseiştii proveniţi de la PDL. În colegiul alocat de ARD fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, candidat la Arad pentru Senat, în luptă a fost aruncat un alt migrator politic, senatorul ex-PDL, Ovidiu Marian, acum liberal cu acte în regulă.
La Iaşi, fostul ministru de externe, Teodor Baconschi se va lupta în colegiul Copou pentru un loc de senator cu fosta colegă de partid, Mihaela Popa, trecută la PNL.

Vicepreşedinte al Senatului, parlamentarul de Bihor Petru Filip a lăsat PDL pentru PSD. A contribuit la căderea guvernului Ungureanu, iar acum va candida în Colegiul 1 din fieful vrânceanului Marian Oprişan, unde se va lupta cu avocatul Codruţ Balaş, fost UNPR-ist migrat la PDL.
La Cluj, vicepreşedintele Forţei Civice, Adrian Papahagi nu-l va mai avea ca adversar pe fostul democrat-liberal Mircia Giurgiu. USL-ul local a decis transferul lui Giurgiu de pe Colegiul 1 de Deputat, pe Colegiul 1 de senator, unde îl va avea contracandidat pe Alin Tişe, finul primarului Emil Boc.
Alţi foşti democrat-liberali au colegii mai uşoare iar drumul lor pare netezit spre un nou mandat de parlamentar. Senatorul Iosif Secăşean, un apropiat al preşedintelui CJ Caraş Severin , fostul pedelist Sorin Frunzăverde candidează în Colegiul 2 Senat din acest judeţ, acolo unde PDL nu i-a putut opune decât pe profesorul universitar Tiberiu Mănescu.

Transfugii, carne de tun electorală

Valentin Rusu, cunoscut drept deputatul “Butoane” sau „Păcănele”, este finul preşedintelui CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde şi din această cauză are toate şensele la un nou mandat în colegiul 4 Caraş Severin. Îl va avea ca rival pe fostul primar al Oraviţei, pedelistul Ionel Goga.
Sarcină uşoară pare va avea şi deputatul giurgiuvean Marin Anton, fosta mână dreaptă a lui Teodor Stolojan. Până mai acum câteva luni, un aprig adversar al PNL, acum el se luptă pe Colegiul 2 cu primarul democrat-liberal Vali Barbu.

Tactica folosirii transfugilor pe post de carne de tun electorală este la ordinera zilei şi la PDL, deşi nu are aceaşi amploare ca la USL-ul aflat acum la guvernare. Aici au ajuns unii social-democraţi şi liberali nemulţumiţi că nu au prins un loc pe listele de candidaţi ai USL la alegerile parlamentare. Deputatul Octavian Bot, un apropiat al liderului PNL Crin Antonescu, a pierdut lozul cel mare pe listele PNL Bihor, iar soluţia de avarie, Colegiul 8 de deputat din Sectorul 2 al Capitalei, îl pune faţă în faţă cu fostul liberal Dan Cristian Popescu, acum vicepreşedinte la Forţa Civică.
La Iaşi, liberalul Varujan Vosganian vrea al şaselea mandat de parlamentar. Are contracandidat un fost pesedist ajuns lider de filială PDL, afaceristul Gabriel Surdu.
La Suceva, ex-pesedistul Ovidiu Milici se va bate cu fostul democrat-liberalul Dumitru Pardău, deputat dornic de reconfirmare în Colegiul 9 Vatra Dornei. (Valeriu Motoc)