11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 8:21
No menu items!

Toamna aduce scăderea investițiilor în construcții, dar și a numărului de angajați

spot_img

Toamna aduce scăderea investițiilor în construcții, dar și a numărului de angajați

În luna septembrie se va produce o redresare a perspectivei în industrie, dar dispare optimismul privind sectorul construcțiilor, arată cel mai recent sondaj de conjunctură al BNR. Potrivit acestuia, activitatea în construcții se va reduce semnificativ, ceea ce va duce și la o scădere a numărului de angajați.

”În luna septembrie, atât operatorii din industrie, cât și cei din construcții, vor face noi ajustări de personal, însă în industrie procesul își va atenua amplitudinea. În construcții este posibilă o ușoară accentuare a ritmului disponibilizărilor”, arată sondajul BNR.

În esență, rezultatele sondajului de conjunctură realizat de BNR pentru luna septembrie indică ameliorarea principalilor indicatori economici la nivelul sectorului industrial, estimările rămânând favorabile şi în urma eliminării influenţei sezoniere reprezentate de finalizarea concediilor de odihnă în majoritatea companiilor.

Deși producția industrială va crește puternic, în opinia managerilor companiilor, activitatea din construcții va marca o întrerupere a tendinței crescătoare atât în cazul producției, cât și în cel al comenzilor.

”Cererea insuficientă continuă să exercite un efect nefavorabil asupra activității ambelor sectoare economice, acest factor fiind invocat de aproximativ 45% din totalul managerilor din industrie și respectiv de peste 51% din numărul operatorilor din construcții”, se mai arată în sondajul băncii centrale.

Potrivit documentului, blocajul financiar este resimțit de aproximativ jumătate din numărul total al respondenților din construcții și, în proporție de aproximativ 10% de operatorii industriali. ”Influențe negative, de amplitudine relativ scăzută, vor exercita ratele înalte ale dobânzilor bancare și evoluția cursului de schimb al monedei naționale”, mai punctează BNR.

În privința producției industriale, așteptările cele mai optimiste sunt observate în industria mijloacelor de transport, în activitatea de producție, transport și distribuție a energiei electrice și termice, a gazelor și a apei calde, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui și tratare a combustibililor nucleari, dar și în industria de mijloace ale tehnicii de calcul și aparate radio-TV și activitatea de tipărire și reproducere pe suporți a înregistrărilor.

”Revenirea pe trend ascendent a volumului total al comenzilor industriale se datorează, în principal, îmbunătățirii așteptărilor din industria metalurgică, a construcțiilor metalice și a produselor din metal, din activitatea de producție, transport și distribuție a energiei electrice și termice, a gazelor și a apei calde, din industria mijloacelor de transport și de prelucrare a petrolului”, arată BNR.

La polul opus se va plasa industria materialelor de construcții, pentru care se estimează o reducere a portofoliului total al comenzilor.

În ceea ce privește cererea externă, așteptări optimiste se conturează și în industria textilă, de confecții, pielărie și încălțăminte, industria de mașini, echipamente și aparate electrice, industria de prelucrare a lemnului și în industria de mijloace ale tehnicii de calcul și aparate radio-TV.

În privința investițiilor în cele două sectoare, în luna septembrie, industria va consemna probabil o reluare a acumulărilor de capital, în timp ce în construcții investițiile își vor accentua traiectoria descendentă.

C.C.