14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 16:47
No menu items!

Teroare în Paris: Unul dintre atacatori, identificat drept Ismail Omar Mostefai. Ce se știe despre ceilalți teroriști

spot_img

Atentatele din Paris, de vineri seară, soldate cu 129 de morţi şi 352 de răniţi, au fost comise de trei echipe de terorişti foarte bine coordonate, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins.

Din primele informații reiese că ar fi vorba de șapte asasini, depsre care martorii oculari spun că erau persoane tinere, sigure pe ele, care au acționat cu fețele descoperite.

Autoritățile franceze l-au identificat drept Ismail Omar Mostefai pe unul dintre cei trei teroriști care au ucis vineri seară cel puțin 89 de oameni în sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului), a informat presa franceză, citată de EFE.

Născut în capitala Franței și având 29 de ani, Mostefai a fost identificat după amprentele prelevate de la o bucată de deget găsită în sala de concerte. Informația a fost divulgată de deputatul și primarul orașului Chartres, Jean-Pierre Gargantas, și confirmată din surse ale ziarului Le Monde. Potrivit cotidianului francez, este posibil ca Mostefai să fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 și 2014.

Născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, acest „tânăr cu rădăcini algeriene” avea doi frați și două surori. Mostefai fusese condamnat de nu mai puțin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 și 2010, dar nu a fost niciodată închis. Din 2010, Omar apărea în evidențele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliției citate duminică de postul de televiziune BFM TV.

Acest kamikaze a făcut obiectul unei fișe a serviciilor de informații pentru radicalizare, a anunțat sâmbătă procurorul Parisului Francois Molins.

Bărbatul a fost condamnat de opt ori de către justiție pentru delicte de drept comun între 2004 și 2010.

„El a făcut obiectul unei fișe S în 2010 pentru radicalizare, dar nu a fost niciodată implicat într-un dosar de filieră sau asociație criminală în legătură cu o organizație teroristă”, a explicat procurorul, precizând că el nu a fost niciodată încarcerat.

Omar frecventa des o moschee din Lucé, în departamentul Eure et Loir. Tatăl și unul dintre frații acestuia au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arestul Direcției Antiteroriste a Poliției (SDAT) din Levallois Perret, la periferia Parisului, unde au fost interogați pentru a stabili dacă erau la curent cu activitățile lui Omar.

Locuințele celor două rude ale lui Omar, în Romilly sur Seine (Eure et Loir) și în Bondoufle (Essonne), au fost percheziționate sâmbătă. Fiind vorba de un caz de terorism, cei doi ar putea fi reținuți până la 96 de ore înainte de a fi trimiși în fața unui judecător.

Fratele lui Omar, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat de bună voie la poliție, după ce a aflat că acesta era implicat în atentate. Însă, potrivit cotidianului francez Le Parisien, el s-a declarat surprins de vestea că fratele său ar fi unul dintre teroriștii din Paris. El le-a spus polițiștilor că nu ținea legătura cu Omar de ani buni din cauza unor „certuri în familie”, dar știa că a fost în Algeria, țara de origine a familiei Mostefai.

Un al doilea terorist din grupul care a acționat în seria de atacuri teroriste de vineri seară a intrat recent în Europa prin Grecia, au afirmat surse guvernamentale de la Paris, citate de Le Figaro.

De asemenea, Serbia deține informații în legătură cu un bărbat al cărui pașaport a fost găsit asupra unuia dintre atacatorii de la Paris, relatează cotidianul belgrădean Blic în ediția de duminică, prezentând o copie a documentului, informează agenția de presă DPA. Pașaportul îl identifică pe acest bărbat ca fiind Ahmad Almohammad, 25 de ani, afirmă Blic.

Potrivit cotidianului, sosirea lui Almohammad a fost înregistrată de autoritățile elene pe 3 octombrie. El a intrat în Serbia din Macedonia pe la Presevo la 7 octombrie și a fost aici înregistrat. În centrul de primire a refugiaților de la Presevo, el a cerut în mod oficial azil, o practică comună, dar în curând a plecat în Croația, potrivit Blic.  Cotidianul din Zagreb Vecernji List a informat că același bărbat a trecut în Croația din Serbia și s-a înregistrat la centrul Opatovac pe 8 octombrie. Numele lui nu a declanșat o alertă, ceea ce înseamnă că el nu era etichetat pe plan internațional ca suspect, afirmă ziarul croat.

Șapte trupuri care se presupune că aparțin teroriștilor au fost găsite la locurile atentatelor. Trei în apropiere de Stade de France, unde se desfășura partida amicală Franța-Germania. Atacatorii au purtat centuri explozive și puști kalașnikov. Unul din teroriștii de la sala Bataclan a fost doborât de focurile trase de trupele de intervenție, dar a explodat în momentul în care s-a prăbușit la pământ. Un alt terorist explodat a fost găsit pe bulevardul Voltaire. Și acesta din urmă s-a aruncat singur în aer, dar gestul său nu a produs victime.