Tăriceanu îl contrazice pe Tudose: “Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul așa cum îi convine”. DOCUMENT

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, joi, că formațiunea pe care o conduce își menține sprijinul politic pentru ministrul pentru relația cu parlamentul, Viorel Ilie. El a precizat că, în cazul acestuia, a existat și un vot în Senat împotriva cererii DNA de începere a urmării penale.

„Primul considerent luat în discuție a fost acela al necesității de a ne afirma în continuare dorința de a menține actuala coaliție guvernamentală, de a acorda în continuare sprijinul pentru guvernul de coaliție. Acest lucru urmărește asigurarea stabilității politice în România.

Al doilea lucru discutat a fost cel al declarațiilor politice ale premierului. Domnia sa a vorbit despre necesitatea unei remanieri guvernamentale. A prezentat două tipuri de argumente. Considerăm că este dreptul premierului ca, pe baza analizelor pe care le face, să propună remanierea. Sigur că este de preferat ca acest lucru să nu-l aflăm prin intermediul presei, ci să se discute în Coaliție. Cele două considerente au fost cele legate de competențe și performanță și le înțeleg pe deplin. Cel de-al doilea considerent a fost legat de acțiunea DNA care a deschis o serie de dosare unor membri ai guvernului. Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. În ultima perioadă au apărut atâtea informații și dovezi ale neregulilor de la DNA, încât ne întrebăm care mai este respectul pentru lege și pentru Constituție al acestei instituții. Pe lângă aceste fapte, care pun sub semnul întrebării modul corect de funcționare a DNA, apar și informații date de foști ofițeri ai serviciilor de informații. Se conturează tabloul tragic al unui stat paralel, al unor forțe oculte care au guvernat România în detrimentul forțelor legitim alese de către cetățeni. Prin urmare, DNA și-a pierdut credibilitatea și, toate acuzațiile pe care le face trebuie analizate cu atenție. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul așa cum îi convine.

Noi am luat o decizie prin care sprijinul politic pentru Viorel Ilie este mentinut. Nu suntem de acord cu un act de demisie. În al doilea rând, în Senat a avut loc un vot pe baza solicitării de urmărire penală. A fost de respingere a solicitării. Nu există niciun fel de argument. În plus, în cazul celor două membre ale guvernului, domnul prim-ministru a invocat faptul că ele ar lucra cu fonduri europene și s-ar crea un deranj la Bruxelles. Și în cazul acesta mă îndoiesc. Dar, în cazul ministrului Viorel Ilie, nici acest argument nu poate să stea în picioare. Așadar, ne menținem poziția pe care am adoptat-o, pe care o voi comunica domnului prim-ministru”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă ALDE iese de la guvernare în cazul în care premierul îl remaniază pe Viorel Ilie, Tăriceanu a afirmat doar că Tudose trebuie să înțeleagă argumentele ALDE. „Cred că şi premierul Tudose trebuie să ţină cont de argumentele pe care i le-am prezentat. Motivele invocate doamnelor, cu fondurile europene, nu se aplică ministrului Ilie. Există, totuşi, un vot în Senat, care a respins urmărirea penală. Nu e doar un vot, ci e un vot al coaliţiei”, a mai precizat Călin Popescu Tăriceanu.

CITEȘTE AICI HOTĂRÂREA BIROULUI EXECUTIV AL ALDE

NICIUN COMENTARIU