12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 2:58
No menu items!

Tăriceanu: Cioloș participă ilegal la Consiliul Europei

spot_img

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că participarea premierului Dacian Cioloș la reuniunea Consiliului European este contrară legii.

Tăriceanu invocă atât prevederile Legii 3732013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, precum și o decizie a Curții Constituționale din 2012. „Nu am primit niciun fel de document din partea premierului, a Guvernului, prin care să fim informați și prin care, nu numai să fim informați, dar prin care să ni se solicite un mandat, drept pentru care se face cu încălcarea legii”, a spus președintele Senatului.

El a adus în sprijinul acestei afirmații legislația în vigoare, dar și o decizie a CCR: „Problema la care doresc să mă refer – și nu este prima dată când o semnalez – este necesitatea ca premierul, în condițiile în care reprezintă România la Consiliul European, să vină în Parlament cu o solicitare de mandat, de aceea am să vă citez din Legea 373, alineatul 1 de la articolul 18 – «Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minim zece zile calendaristice înaintea reunirii Consiliului European, propunerea de mandat»”, a explicat copreședintele ALDE.

În plus, el a menționat o Decizia 683/2012 a Curții Constituționale, care face distincție clară între situația în care la Consiliul European participă președintele sau premierul având delegație de la președinte. „În decizie se spune clar, vă citez, «atunci când președintele României decide să participe el însuși la reuniunile Consiliului European are posibilitatea să își prezinte mandatul Parlamentului, conținutul mandatului fiind stabilit în mod exclusiv de președinte. Atunci când deleagă atribuția sa de participare la reuniunile Consiliului European, președintele nu poate formula sau stabili conținutul mandatului, iar premierul este dator să se adreseze Parlamentului cu un proiect, propunere de mandat, pentru ca acesta din urmă să-l aprobe». Tot Curtea Constituțională spune în continuare, citez, «așadar controlul parlamentar asupra reprezentării României la reuniunile Consiliului European se manifestă în primul caz sub forma informării, iar în al doilea caz Parlamentul dobândește o putere decizională în stabilirea conținutului mandatului, datorită relațiilor specifice în care se află Guvernul, adică Guvernul este sub controlul parlamentar»”, a mai arătat Călin Popescu-Tăriceanu.

Valeriu Motoc