9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 0:02
No menu items!

Sunătoarea, medicament pentru suflet

spot_img
Sunătoarea, medicament pentru suflet
foto: jurnalul.ro

Sunătoarea este o adevărată farmacie. În compoziţia plantei se află 15 compuşi activi, printre care acidul valerianic, saponinele, colina, uleiul volatil, substanţe care îi atribuie numeroasele calităţi terapeutice.

Tratamente interne

* Meteosensibilitatea – pacienții care se confruntă cu stări de neliniște, dureri de cap, tulburări de somn și de concentrare, din cauza fenomenelor meteorologice, beneficiază din plin de pe urma tratamentului cu sunătoare, aceasta inducând o stare de tonus psihic, vioiciune și optimism.

* Tulburarile obsesiv-compulsive – pe baza observațiilor practice făcute de medici se poate afirma că în unele cazuri, cu ajutorul sunătoarei, se pot obține rezultate pozitive pentru eliminarea acestor tulburări sau măcar pentru reducerea intensității și frecvenței lor.
* Anxietatea – este un domeniu în care sunătoarea nu este atât de eficientă ca în cazul depresiei, dar sunt numeroși pacienții care au obținut rezultate încurajatoare, folosind această plantă.
* Obezitatea și îngrășarea pe fondul dezechilibrelor emoționale – conferă o stare de tonus psihic si de vigilență, reducând simțitor suferința produsă de reducerea cantității de hrană, creând dispoziția pentru o viață activă și pentru sport.

* Colita de fermentație -principiile active ale plantei reduc numărul de bacterii de fermentație din intestin, reglând astfel flora, refac epiteliile și elimină inflamația. De asemenea, tratamentul cu sunătoare ajută la controlul stresului psihic, care este printre principalii factori care conduc la apariția, agravarea sau la recidiva colitei de fermentație.
* Hepatita virală, cronică și acută – unele substanțe active din sunătoare (hipericina și hiperforina în special) atacă virușii care produc hepatita de tip B și C. Planta reduce ritmul de evoluție a bolii, ajută la ținerea sub control a tensiunilor emoționale, care sunt foarte periculoase în cazul celor cu probleme hepatice, protejează ficatul de procesele destructive.
* Insomnie – sunătoarea nu ne ajută să adormim mai repede, în schimb, mărește perioada de somn profund fără vise (faza cea mai odihnitoare a somnului), mărește producția de melatonină (hormonul somnului odihnitor), face trezirea de dimineață mai ușoară.
* Dependența de alcool și de nicotină – deși nu ține locul drogurilor și nici nu este un substitut de voință, sunătoarea este de un real folos pentru depășirea pragului dependenței.

* Sindromul premenstrual – sunt reduse simptome cum ar fi iritabilitatea psihică, depresia, deficitul de atenție și de concentrare, hiper-excitabilitatea psihică, toate corelate cu perioada de dinaintea menstrelor sau chiar din timpul menstrelor.

 Aplicații externe:  arsuri de gravitate mică și medie, vânătăi, răni deschise, dermatită atopică, alergii.

C.I.