7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 8:59
No menu items!

SUA au ameninţat Yahoo! cu o amendă uriaşă pentru a o constrânge să ofere date despre utilizatori

spot_img

Responsabil Yahoo!: „Am refuzat să acceptăm ceea ce noi am considerat a fi o supraveghere contrară Constituției”

 Yahoo! a primit peste 10.000 de cereri de informaţii din partea autorităţilor americane în perioada 1 decembrie 2012- 31 mai 2013

Autoritățile americane au amenințat Yahoo! cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi în 2007-2008 pentru a constrânge compania să ofere date privind utilizatorii săi în numele securității naționale, a transmis joi grupul de servicii pe internet, relatează France Presse.

Potrivit documentului de 1.500 de pagini care va fi dat publicităţii joi, grupul american a fost constrâns în cele din urmă să cedeze în faţa cerinţelor administraţiei.

Documentele publicate arată cum am fost nevoiți să ne luptăm în fiecare etapă pentru a ne opune măsurilor de supraveghere ale administrației

Ron Bell,

responsabil probleme juridice al Yahoo!

Potrivit lui Bell, autorităţile au mers până la a ameninţa gigantul de Internet cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi pentru a o constrânge să dezvăluie datele, în cadrul programului de interceptare a telecomunicaţiilor PRISM.

„Am refuzat să acceptăm ceea ce noi am considerat a fi o supraveghere contrară Constituției”, a spus responsabilul Yahoo!.

Dezvăluit de fostul spion american Edward Snowden, programul PRISM al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA permite interceptarea comunicațiilor electronice ale persoanelor străine și care se află probabil în străinătate.

Potrivit documentelor oferite de Snowden, companii precum Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype și Yahoo! s-au asociat la acest program, chiar dacă aceste grupuri au negat mereu că au acordat un acces direct la serverele lor.

În mesajul său, Yahoo! nu dezvăluie amploarea datelor furnizate autorităţilor, dar se felicită pentru că a obţinut desecretizarea celor 1.500 de pagini de documente confidenţiale.

Considerăm că este vorba de o importantă victorie pentru transparentă și sperăm că aceste documente de arhivă vor contribui la promovarea unei dezbateri clare privind relația între viața privată, o procedură echitabilă și colectarea de informații de către serviciile secrete

Ron Bell,

responsabil probleme juridice al Yahoo!

Conform unor documente din justiție parțial cenzurate și consultate de AFP, Yahoo! a sfidat guvernul, invocând Constituția și afirmând că programul de supraveghere încalcă regulile privind protecția vieții private.

Într-un pasaj, grupul a indicat astfel că solicitările administrației „sunt neconstituționale deoarece permit o supraveghere fără mandat a comunicațiilor persoanele ale unor cetățeni americani (…) și că nu sunt justificate”.

Yahoo! a pledat de asemenea că programul nu se rezumă la a supraveghea ținte străine, ci și din SUA, „fără ca acestea să fie informate că sunt colectate comunicațiile lor pe internet”.

„Curtea Supremă americană nu a aprobat niciodată o supraveghere fără mandat a cetăţenilor americani”, afirmă grupul într-un alt pasaj.

Totuși, în pofida acestor obiecții, un document datat 14 mai 2008 arată că Yahoo! a început să se conformeze dispozițiilor autorităților privindu-i „pe utilizatorii prioritari ai mesageriei electronice pe care guvernul voia să-i supravegheze”.

C.A.