6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 8:05
No menu items!

Studiu: Companiile din industrie, retail şi hoteluri au crescut cel mai mult salariile în acest an

spot_img

Angajatorii din industrie, retail şi hoteluri au crescut cel mai mult salariile în acest an, arată studiul salarial şi de beneficii PayWell, realizat de PwC România, citat de Economica.net. Lucrătorii necalificaţi şi cei care au calificare scăzută au avut parte de cele mai mari creşteri salariale în acest an, pe fondul majorării salariului minim pe economie, iar cei din top management-ului companiilor au avut cele mai mici creşteri salariale.

Companiile participante la studiul PwC îşi planificaseră să crească salariile cu 4,8%, în medie, în 2017. În realitate, au crescut salariile cu 5,1%. Studiul salarial a fost făcut pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private, din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier.

Companiile din industrie au majorat salariile cu 7,5% în 2017 faţă de cele încasate în 2016, cu toată că iniţial îşi planificaseră să crească salariile cu numai 5,6% în acest an. Angajatorii din domeniul hotelier au majorat salariile cu 7% în 2017 faţă de cele oferite în 2016, iar cei din retail – cu 6,3% faţă de cele încasate de angajaţi anul trecut.

În contrast, băncile au oferit în 2017 cele mai mici creşteri salariale din mediul privat: de doar 2,1% faţă de nivelurile salariale încasate de angajaţii din acest domeniu în anul 2016. Mai mult, băncile au oferit salarii sensibil mai mici decât îşi planificaseră în acest an. 

„Încadrarea în cheltuielile planificate este foarte importantă pentru companiile private, întrucât depăşirea acestui plafon poate afecta profitabilitatea şi planurile de investiţii. În 2017 nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între majorările de salarii planificate de companii şi cele acordate efectiv. Este foarte important că mediul privat a reuşit să păstreze un grad de predictibilitate ridicat în privinţa acestor cheltuieli pe parcursul ultimilor doi ani, având în vedere schimbările legislative și avansul salariilor din sectorul public”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner la PwC România.

Lucrătorii necalificaţi şi cei care au calificare scăzută au avut salarii cu 6,7% mai mari decât cele din 2016. Creşterea se datorează majorării salariului minim brut pe ţară la 1.450 lei, cu care sunt remuneraţi imensa majoritatea acestor muncitori.

În constrast, salariile din top management-ul companiilor au avut în 2017 cel mai mic avans dintre toate categoriile de angajaţi. Concret, celor din top management-ul companiile le-au crescut salariile, în medie, cu 4,5% faţă de nivelurile încasate în 2016.

În 2018, planurile de creşteri salariale păstrează tendinţa actuală. Studiul PwC estimează o creştere salarială de 5,7% pentru muncitori şi de 4,5% pentru managementul superior din cadrul companiilor, dar şi pentru personalul din vânzări.

Circa jumătate dintre companiile participante la studiul PwC au acordat prime sau bonusuri fixe. Acestea se acordă de obicei în lunile decembrie şi aprilie, în preajma sărbătorilor. Angajaţii au primit prime fixe în valoare medie de 800 de lei în 2017, arată studiul PwC.

În cazul angajaţilor care au luat bonus calculat ca procent din salariu, bonusul mediu a reprezentat 94% din salariu, potrivit aceluiaşi studiu.

Pentru cele mai multe categorii de angajaţi, bonusul de performanţă pe care l-au primit în 2017 a fost mai mare decât cel planificat iniţial de angajatori.

T.S.