Stoltenberg: O nouă reuniune NATO-Rusia va fi organizată după summitul de la Varșovia

NATO și Federația Rusă ar urma să organizeze, ”la puțin timp după” summitul Alianței care va avea loc vineri și sâmbătă la Varșovia, o nouă reuniune menită să îmbunătățească dialogul lor și să evite incidentele militare, a anunțat luni Jens Stoltenberg, secretarul general al organizației.

”Consiliul NATO-Rusia poate juca un rol important în calitate de forum de dialog și pentru a spori previzibilitatea” în domeniul militar, a spus Stoltenberg într-un briefing de presă la Bruxelles. ”Acesta este motivul pentru care noi lucrăm cu Rusia în vederea organizării unei noi reuniuni la puțin timp după summit”, a adăugat Stoltenberg.

Întrebat în legătură cu subiectele care se vor afla pe ordinea de zi a unei asemenea reuniuni, el a declarat că acestea nu au fost încă fixate, dar a dat asigurări că vor fi abordate probleme de “transparență” pentru a evita incidentele militare, precum și în materie de exerciții militare.

Cea mai recentă reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în aprilie, când cei 28 de ambasadori ai țărilor membre ale NATO și ambasadorul Rusiei au reluat dialogul după aproape 20 de luni fără nicio reuniune a acestui consiliu.

În timpul Summit-ului de la Varșovia, liderii statelor NATO urmează să decidă consolidarea flancului estic al Alianței, pe fondul ofensivei militare a Rusiei în zona Mării Negre.

T.S.

NICIUN COMENTARIU