7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 11:31
No menu items!

Statul lucrează tot mai rar cu Poșta Română. Înștiințările pentru taxele locale, trimise prin curier privat

spot_img

 

Poșta Română se află într-o situație mai gravă decât lasă cifrele oficiale să se înțeleagă. Operatorul public de servicii de poștă începe să fie ocolit și de unele instituții publice. Direcția Impozite și Taxe Locale a Sectorului 3, de pildă, trimite înștiințările de plată printr-o firmă privată de curierat. Iar aceasta nu este singura entitate care a ales această metodă de expediere.

4,9 lei (plus TVA) primea Poșta Română de la Primăria Sectorului 3 pentru ”corespondența neprioritară cu confirmare de primire”, pentru treapta de greutate de până la 20 de grame. Serviciul a fost contractat pentru Direcția Impozite și Taxe Locale Sector 3. La 1 noiembrie 2012, Primăria a reziliat contractul și a organizat o licitație deschisă, pentru încheierea unui acord-cadru privind Servicii de tipărire și expediere corespondență.

Compania Națională Poșta Română nu a participat la licitație, iar câștigătoare a fost desemnată o firmă care, la rându-i, a subcontractat un curier privat pentru partea de expediere. Durata acordului-cadru este de 4 ani. Potrivit Primăriei Sectorului 3, unul dintre motivele pentru care s-a decis organizarea unei licitații a fost și tariful ridicat perceput de Poșta Română.

Astfel, în timp ce operatorul național percepea un preț unitar de aproape 5 lei, curierul privat are un tarif de 1,8 lei pentru corespondența curentă, expediere cu confirmare de primire.

Potrivit portalului e-achiziții.com, și alte entități publice își livrează corespondența sau coletele prin curieri privați. Printre acestea se află și Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, Municipiul Arad (Primăria), Ministerul Justiției, Municipiul Cluj Napoca, Municipiul Craiova, Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Regia Autonomă de Transport București.

Poșta Română mizează de câțiva ani, aproape exclusiv, pe serviciile contractate cu statul, în condițiile în care firmele preferă să contracteze servicii private de profil. În plus, magazinele de cumpărături online ocolesc cât pot de mult operatorul național, așa cum se poate observa din fotografiile de mai jos.

DNA anchetează derularea unor contracte la Poșta Română

Guvernul a solicitat Comisiei Europene acordul pentru transformarea în acțiuni a datoriilor istorice ale Poștei Române, iar datoria către ANAF, de 107 milioane de lei, va fi eșalonată, în baza unei ordonanțe de urgență a Guvernului.

Acționarii Companiei Naționale Poșta Română (CNPR) sunt Ministerul pentru Societatea Informațională – 75% și Fondul Proprietatea – 25%. Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de 5.600 de unități poștale.

Compania avea la sfărșitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creștere cu 2,9% față de 2011. În ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei. Poșta avea 32.887 de salariați la 31 decembrie 2012, față de un număr mediu de 35.576 în 2008.

Cosmina Croitoru