14.4 C
București
joi, 28 martie 2024 - 10:35
No menu items!

Statul federal american, în şomaj tehnic parțial

spot_img

senatul american

Statul federal american a intrat marţi dimineaţă în şomaj tehnic parţial pentru prima dată în ultimii 17 ani, situaţie care va afecta sute de mii de funcţionari, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres, relatează AFP.

În ciuda unor tratative intense şi a unei pasări a responsabilităţii între Senatul cu majoritate democrată şi Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, niciun proiect de lege a finanţelor nu a putut fi adoptat la timp pentru începerea exerciţiului bugetar 2014, care a început marţi, la ora 00.00 (04.00 GMT).

În acest sens, Casa Albă a dispus înainte de miezul nopţii ca agenţiile federale să declanşeze oprirea parţială a activităţilor lor, măsură pentru care erau pregătite.

Barack Obama a încercat o ultimă intervenţie luni, avertizând că o paralizie a statului federal ar avea „consecinţe economice extrem de reale pentru oameni în viaţa de zi cu zi şi pe mai departe”.

„Chiar au făcut-o”, a deplâns Obama într-un mesaj postat pe Twitter la scurt timp după miezul nopţii.

Preşedintele a promulgat luni seara o lege care le garantează militarilor că vor fi plătiţi la timp indiferent ce s-ar întâmpla.

Eşecul Congresului este punctul culminant al unei perioade de 33 de luni de dispute continue pe tema bugetului între democraţi şi republicani, care au preluat controlul Camerei Reprezentanţilor, în ianuarie 2011, după alegerea a zeci de congresmeni ai mişcării Tea Party.

De la Departamentul Apărării la agenţia de protecţie a mediului, toate serviciile federale sunt obligate să îşi reducă imediat efectivele la minimul vital, care reprezintă de multe ori 5 la sută din personal. Securitatea naţională şi serviciile esenţiale nu sunt exceptate.

Aproximativ 800.000 de funcţionari din posturi considerate ne-vitale, dintr-un total de peste două milioane, vor avea la dispoziţie marţi dimineaţă patru ore să se prezinte la birouri, să-şi pună la punct lucrurile, să anuleze reuniunile şi apoi să se întoarcă acasă, până la momentul în care Congresul se va pune de acord pentru a aloca credite privind finanţarea agenţiilor federale.

Toate parcurile naturale ale ţării, administrate de National Park Service, printre care şi parcurile imense Yosemite şi Grand Canyon, şi muzeele Smithsonian din Washington nu-şi vor deschide uşile pentru public.

Încetarea operaţiunilor guvernamentale a declanşat o furtună politică, fiecare tabără acuzând-o pe cealaltă de intransigenţă.

Motivul blocajului îl constituie „Obamacare”, numele reformei sistemului de sănătate a lui Barack Obama. Republicanii cer ca orice acord bugetar să revină, sub o formă sau alta, asupra acestei legi emblematice a primului mandat al lui Barack Obama, votată în 2010. Începând de marţi, milioane de americani fără asigurare medicală se vor putea înscrie pe un site guvernamental pentru a cere să beneficieze de o asigurare subvenţionată începând cu 1 ianuarie 2014.

Orice american ar urma să fie asigurat începând cu această dată, sub pedeapsa unei penalităţi fiscale de o valoare la început simbolică (95 de dolari în 2014).

Această obligaţie, validată de către Curtea Supremă în 2012, este asimilată unui abuz de putere de către republicani, care au votat de zeci de ori pentru abrogarea ei, întotdeauna fără succes. Republicanii au susţinut că legea nu este pregătită, guvernul recunoscând că sistemele informatice nu vor fi operaţionale din prima zi.

La ora declanşării aşa-numitei „shutdown”, care nu afectează administraţiile locale din cele 50 de state, Camera Reprezentanţilor dezbătea o a patra versiune a bugetului său, însă fără speranţe pentru un deznodământ imediat.

Senatul şi Camera Reprezentanţilor îşi vor relua activitatea marţi, începând cu ora 13.30 GMT (16.30 ora României).

C.A