3.2 C
București
marți, 19 martie 2024 - 12:37
No menu items!

Sorina Matei, noi dezvăluiri despre implicarea în România a SCL/Cambridge Analytica: Sunt „operate” corecții pe contractul ce a luat ca țintă lupta anticorupție

spot_img

Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia de Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare a Agenţilor Străini- FARA a primit acum câteva săptămâni, la debutul scandalului internaţional privind practicile ilegale ale companiei SCL (Strategic Communications Laboratories) şi subsidiarelor sale Cambridge Analytica, un “amendament” la contractul încheiat între SCL şi firma de consultanţă americană Andreae& Associates ce luase ca ţintă lupta anticorupţie de la Bucureşti, scrie jurnalista Sorina Matei, care a publicat, pe blogul său, o amplă anchetă referitoare la cea mai importantă investigație internațională a momentului. 

Tot jurnalista Sorina Matei dezvăluia, încă de anul trecut, că filiala din România a SCL este condusă de Peter Imre. 

Astfel, potrivit jurnalistei, deşi nu este foarte uzual ca la acest tip de contracte să existe “amendamente”/clarificări, cele două companii au simţit nevoia să modifice declaraţiile suplimentare ale contractului iniţial ce viza România şi să înregistreze la Divizia de Securitate Naţională/ Unitatea FARA, pe 13 februarie 2018, o “corectură/amendament” la contractul încheiat pe 17 martie 2017, aşa cum se vede în documentul de mai jos.

Firma de consultanţă strategică americană condusă de Charles Andreae, subcontractant al companiei de “psy ops” şi data mining londoneze, SCL, informează Departamentul de Justiţie al SUA că iniţialul contract ce luase ca ţintă lupta anticorupţie din România viza de fapt altceva.

Mai precis, potrivit documentului depus, Andreae &Associates susţine că prin contract “a cercetat politica externă americană în legătură cu eforturile anticorupţiei din România şi a sfătuit SCL Social despre modalităţile prin care pot să-şi promoveze obiectivul lor privind mecanisme mai puternice de combatere a corupţiei. De asemenea, Andreae&Associates a intrat în contact cu un anumit staff, aşa cum este detaliat (Harry Kamian, Secretariatul Executiv al Departamentului de Stat al SUA/3 întâlniri, Sandra Luff, biroul senatorial al actualului Procuror General al SUA, Jeff Sessions/2 întâlniri) pentru a încerca să aranjeze întâlniri între SCL Social şi administraţia SUA iar administraţia Statelor Unite ale Americii să ofere cele mai bune practici din SUA în activităţi anticorupţie către SCL Social”.

Datele iniţiale ale contractului semnat pe 17 martie 2017, între SCL Social, înregistrat pe România şi firma de consultanţă şi de lobby americană Andreae & Associates arătau că firma londoneză de “psy ops” a angajat compania de consultanţă din Washington DC să efectueze “consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice şi servicii de consiliere, să educe membrii Congresului SUA şi membrii Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România, să furnizeze cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România, să identifice şi să organizeze angajamente de a vorbi la nivel local şi naţional în numele SCL Social despre starea corupţiei şi eforturile de a fi contracarată în Româniasă menţină şi să fortifice/întărească alianţele cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social, şi să lucreze în vederea susţinerii echilibrate şi neutre a eforturilor anticorupţie din România”. 

În acelaşi contract iniţial erau incluse comunicări cu membrii Congresului SUA şi stafful acestora şi/sau membri ai puterii executive, potenţiale întâlniri ale SCL Social dar şi comunicări cu reprezentanţii diferitelor organizaţii media şi/sau alte persoane sau organizaţii în numele SCL Social.

Acestea s-au concretizat, potrivit datelor oferite de Divizia de Securitate Naţională/Unitatea FARA, astfel că la doar trei zile după semnarea contractului, pe 20 Martie 2017, şi înainte de declararea lui oficială, SCL Social prin firma de consultanţă Andreae& Associates a contactat de cinci ori oficialii americani pe tema luptei anticorupţie din România, arată Sorina Matei. 

Astfel, în două rânduri, pe 20 şi 21 aprilie 2017, SCL Social prin Andreae& Associates a contactat-o pe Sandra Luff (Sandy Luff) mâna dreaptă a actualului procuror general al SUA ca să discute despre lupta anticorupţie de la Bucureşti. Sandy Luff este locotenent colonel al Armatei SUA, mâna dreaptă şi director legislativ al procurorului general al SUA, specialist în apărare şi securitate naţională în Comitetul prezidenţial de tranziţie al lui Donald Trump şi actual director executiv al companiei Facebook.

De asemenea, pe 20, 22 şi 23 aprilie 2017, aşadar de trei ori, SCL Social tot prin Andreae& Associates l-a contactat şi pe Harry Kamian, de la Secretariatul Executiv al Departamentului de Stat al SUA să discute tot despre lupta anticorupţie din România. Kamian a fost director al Centrului de Operaţiuni din Departamentul de Stat al SUA şi este “career member of Senior Foreign Service.

Toate aceste întâlniri şi le susţin în continuare cele două companii în amendamentul la contractul depus la Departamentul de Justiţie, dar spun acum că ele au vizat găsirea unor “mecanisme mai puternice de combatere a corupţiei” în România şi oferirea de către Administraţia SUA a “celor mai bune practici din SUA în activităţi anticorupţie”.

Contractul ce a luat iniţial ca ţintă lupta anticorupţie din România a fost semnat pe 17 martie 2017 şi a fost oprit după aproape 3 luni, pe 1 iunie 2017. Pentru toate aceste servicii pe România, firma SCL Social a plătit Andreae & Associates suma de 59.960 dolari (50.226 euro) iar în exclusivitate Divizia de Securitate a SUA/Unitatea de Înregistrare FARA a comunicat faptul că principalul client înregistrat a fost din România, respectiv SCL Social România. În cadrul contractului, Andreae&Associates a făcut o contribuţie de 100 de dolari pentru Scalise Lidership Fund a congresmanului republican, Steve Scalise după ce a acesta a fost împuşcat.

Însă în raportul bianual pe care Divizia de Securitate Naţională a SUA/Unitatea de Înregistrare FARA prin Procurorul General l-a prezentat deja Congresului SUA şi care cuprinde şi contractul SCL Social- Andreae&Associates privind lupta anticorupţie din RomâniaCharles Andreae nu mai declară sumele încasate din activitatea de lobby făcută pe această temă pentru SCL.

2017. Contractul pe tema luptei anticorupţie de la Bucureşti. De la contradicţii iniţiale, până la refuzuri de precizări

SCL Group, firma de “psy ops”, cercetare comportamentală şi data mining, are printre cele 17 birouri deschise în toată lumea şi un office deschis la Bucureşti- SCL România– care este condus de omul de afaceri Peter Imre. Imre a activat mult timp în societăţile grupului media Adevărul şi este ginerele lui Teodor Meleşcanu, actualul ministru de externe, fost director al SIE în perioada 2012-2014 şi fost administrator al grupului Rompetrol.

Contactat de Sorina Matei în legătură cu contractul ce a vizat lupta anticorupţie din România, Peter Imre, şeful SCL România, a oferit până acum explicaţii contradictorii spunând ba că “nu există aşa ceva”, ba că ştie ce spune contractul, ba că doar “a auzit de el”, ba “este un contract public, da”, ba că a expirat contractul, ba că “nu trebuie să dea nimeni explicaţii despre ce este contractul”, nedorind să ofere public niciun fel de date suplimentare şi îndemnând la contactarea oficiului mamă de la Londra al SCL. “SCL este o companie extrem de transparentă”, declara Imre. 

Întrebată în legătură cu contractul ce viza lupta anticorupţie din România, SCL Group Londra a comunicat prin Nick Fievet, Global Head of Communication al SCL că “din păcate, nu suntem într-o poziţie ca să comentăm despre această problemă”.

Deşi contactat, nici Charles Andreae, preşedinte al firmei de lobby şi consultanţă strategică, Andreae& Associates nu a răspuns până acum întrebărilor jurnalistei, referitoare la contractul ce a vizat România. “Erau tot felul de organizaţii din acestea de spioni americani care veneau şi care, în numele democraţiei, ţineau prelegeri”, spunea Imre despre vizitele şi partidele cu care a lucrat în România, prietenul său, “Chip”, Charles Andreae, mai scrie Sorina Matei. 

Charles Andreae a făcut de-a lungul timpului lobby în Washington DC pentru cei mai importanţi comercianţi de tutun din lume, arată datele Congresului SUA. Peter Imre, fost şef al Philip Morris România, în prezentarea publică a SCL România, susţine că a făcut peste un deceniu lobby pentru industria de tutun şi food în Bruxelles şi Washington DC. 

2018. Firma de lobby americană care operat contractul pe lupta anticorupţie din România şi care îl are preşedinte pe prietenul şefului SCL România, Peter Imre, o nouă colaborare în acest an cu SCL Social. Contractul nu mai este prezentat, însă „agenda” SCL Social prin firma de lobby devine „politică”

Tot  în urmă cu câteva săptămâni, la începutul acestui an, însă pe 9 februarie 2018, Andreae&Associates, firma de lobby şi consultanţă strategică condusă de Charles Andreae îşi declară la Divizia de Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare FARA în continuare doi clienţi: SCL Social şi For Iraq United, arată Sorina Matei care publică și documente în acest sens. 

Fără să mai facă vreo referinţă la lupta anticorupţie din România sau să ofere orice fel de detalii în legătură cu noul contract din 2018, Andreae&Associates anunţă că în 2018 va “sfătui şi reprezenta SCL Social în relaţiile guvernamentale şi probleme de afaceri publice în faţa Congresului, media şi puterii Executive”. Mai mult, Andreae&Associates susţine că va contacta oficialii Administraţiei americane, membrii Congresului, Stafful Congresului, reprezentanţi media şi din zona academică pentru a le prezenta agenda “politică” a SCL Social.

În cel de-al doilea contract cu For Iraq United, Andreae &Associates susţine că va contacta membrii Congresului şi staffurile lor, media, think tankuri, experţi, acamdemicieni şi oficiali ai Administraţiei SUA pentru ca să prezinte agenda politică a For Iraq United. Ca şi în cazul Ocean Advisory, contractele acestea sunt operate şi de asociata sa din companie, Katharine Braha.

Contactat ca şef al SCL România despre noua colaborare pe 2018 între SCL Social şi Andreae&Associates, compania cunoscutului său, Charles Andreae, colaborare care menţionează o “agendă politică”, omul de afaceri Peter Imre nu a mai dorit să ofere niciun răspuns, potrivit sorinamatei.ro.

Şeful SCL România, Peter Imre: “SCL şi Cambridge Analytica sunt acelaşi lucru”. Figura centrală a companiilor: Alexander Nix, gurul digital

SCL Social este înfiinţată pe 19 Februarie 2013, în Londra, şi condusă de Alexander James Ashburner Nix, fiind parte componentă a SCL Group LTD, alături de SCL Elections, SCL Sovereign LTD, SCL Digital LTD, SCL USA INC, SCL Commercial LTD, SCL Cambridge Analytica UK LTD. De altfel, Alexander Nix, director al companiei, este de 15 ani figura centrală a SCL Group, deţinând funcţii de conducere şi acţiuni alături de mama şi sora sa în tot grupul de companii SCL, afiliate şi subsidiare şi este de 6 ani şi CEO al Cambridge Analytica LLC.  SCL, adică Laboratoarele Strategice de Comunicare, reprezintă o companie privată britanică de cercetare comportamentală şi de comunicare strategică, înfiinţată în Londra în 1993. Prezentată ca “o agenţie globală de gestionare a alegerilor”, SCL Group şi-a dobândit succesul dar şi recunoaşterea publică în special prin intermediul societăţii afiliate Cambridge Analytica, în esenţă a shell company, care există doar pe hârtie. Grupul de consultanţă, puternic şi influent la nivel global, efectuează exploatări de date şi analiză de date iar comunicările sunt direcţionate în mod specific către grupuri de public ţintă pentru a modifica comportamentul în conformitate cu obiectivele clientului.

După succese comerciale, SCL s-a extins şi în zona militară, de intelligence şi politică, a devenit cunoscută pentru presupuse implicări în campanii de dezinformare militarăpe care compania le neagă iar potrivit SCL, firma a participat în peste 25 de campanii politice şi electorale din 1994. Implicarea SCL a fost folosită de militari şi politicieni ca să studieze şi manipuleze opinia publică în ceea ce priveşte voinţa politică.

Foloseşte ceea ce se numeşte “psy ops”, operaţiuni psihologice, ca să ofere o perspectivă asupra gândirii publicului ţintă. SCL susţine că a reuşit să ajute la lovituri de stat şi tot potrivit siteului său, a influenţat alegerile din Italia, Letonia, Ucraina, Albania, România, Elveţia, Africa de Sud, Nigeria, Kenya, Mauritius, India, Indonezia, Thailanda, Taiwan, Columbia, Pakistan, Antigua, Trinidad Tabago, fiind implicată şi în alegeri din Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii şi în Brexit.

SCL Group şi-a format în timp un grup de societăţi subsidiare, numite Cambridge Analytica, pentru a se implica în procesul electoral din SUA, unde a intrat pe piaţă în 2012. A fost implicată în 44 de alegeri pentru Congres, Senat iar în 2015 societatea s-a implicat în alegerile primare prezidenţiale, de partea Partidului Republican, în primul rând, acordând sprijinul său lui Ted Cruz pentru ca apoi să se redirecţioneze către Donald Trump. Cambridge Analytica este finanţată puternic de miliardarul Robert Mercer, unul din principalii suporteri ai lui Cruz şi Donald Trump.

Şeful SCL România, omul de afaceri Peter Imre, a susţinut că SCL şi Cambridge Analytica sunt acelaşi lucru: “Nu e SCL, e Cambridge Analytica, dar este acelaşi lucru. Este acelaşi lucru. E acelaşi lucru. Nu este niciun fel de…” – a spus Imre pentru sorinamatei.ro. 

Mai multe despre amploarea scandalului internațional în care este implicată și România, prin filiala condusă de Peter Imre, pe www.sorinamatei.ro.