9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:18
No menu items!

Soarele, terapie pentru trup și suflet

spot_img

Soarele, terapie pentru trup și suflet

Terapia cu ajutorul razelor soarelui ajută organismul să rețină mult mai bine calciul și fosforul, schimburile de gaze la nivelul plămânilor realizandu-se mult mai ușor. De asemenea, helioterapia stimulează activitatea glandei tiroide, ceea ce generează efecte favorabile asupra persoanelor ce suferă de obezitate.

Datorită efectelor radiațiilor solare organismul  este tonifiat iar unele boli au fost ameliorate iar altele chiar vindecate; astfel helioterapia, respectiv terapia cu lumină solară și fototerapia sau actinoterapia, pun accent  pe terapia prin ultraviolete.
Responsabile de toate acestea sunt razele UV(ultraviolete), care au efecte diferite, în funcție de lungimea lor de undă :
Razele UVC sunt cele mai penetrante și mai agresive pentru piele. Cea mai mare parte dintre ele sunt blocate de stratul protector de ozon, însă în prezent, din cauza deteriorării stratului acestuia, pot pătrunde mai ușor în atmosferă, provocând afecțiuni grave ale ochilor și cancer de piele
 Razele  UVB se  opresc în general la nivelul epidermului stimulând producerea de melanină și facilitând bronzarea, dar și înroșirea pielii.
 Razele UVA sunt cele mai puțin nocive pentru piele și au cea mai mare putere de bronzare. Ajung până în derm unde stimulează melanocitele, activate deja sub acțiunea razelor UVB și alterează structura elastică a dermului, făcându-l să-și piardă fermitatea.
Radiațiile infraroșii (radiatii calorice) au multiple influențe favorabile asupra organismului, prin asigurarea energiei calorice necesare dezvoltării proceselor vitale, prin favorizarea funcțiilor metabolice, prin favorizarea schimburilor celulare, prin condiționarea circulației ca și a altor funcții vitale.

Radiațiile luminoase intervin intim, de la fotosinteza din lumea verde și până la  delicatul metabolism al celulei nervoase.Insuficiența acestora influențează în mod negativ desfășurarea normală a activității sistemului nervos central, repercutându-se asupra comportamentului și structurilor psihice ale omului. Lipsa de lumina exercită influențe negative asupra dezvoltării intelectului și invers.
    

 C.I.