27.4 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 17:55
No menu items!

Sistemul european de navigare Galileo, disponibil pe telefoanele mobile din octombrie anul viitor

spot_img

Sistemul european de navigare Galileo, disponibil pe telefoanele mobile din octombrie anul viitor

Sistemul european de navigare prin satelit, Galileo, corespondentul celui american GPS, va fi diponibil pe telefoanele mobile ale cetățenilor Uniunii Europene din octombrie 2014, potrivit lui Diego Canga, șeful de Cabinet al vicepreședintelui Comisiei Europene Antonio Tajani.

”Din octombrie, anul viitor, cu toții vom avea Galileo pe telefoanele mobile”, a declarat Canga, care a ținut să precizeze superioritatea sistemului european de navigare prin satelit față de cele deja existente, inclusiv GPS.  ”Cu Galileo se poate afla chiar și perioada fertilă a vacilor, analizând modul în care acestea se deplasează într-un interval de timp”, a adăugat Diego Canga.

Oficialii Comisiei Europene spun că Galileo va asigura independența Europei într-un sector ce a devenit critic pentru economie. Nu numai Statele Unite ale Americii și-au construit propriul sistem gloobal de navigare prin satelit (GPS), ci și rușii (GLONAS) sau Japonia și China.

”Am devenit atât de dependenți de serviciile furnizate de navigarea prin satelit, încât dacă GPS-ul, de pildă, cade, problemele cauzate în mediul de business, bancar, transport sau aviație – ca să numesc numai câteva – ar fi foarte costisitoare”, a precizat oficialul european.

Combinate, Galileo și GPS vor oferi o precizie mult mai mare. Șase până la opt sateliți Galileo vor fi vizibili din majoritatea locațiilor, ceea ce – în combinație cu semnalele GPS – va permine localizarea la o eroare de cel mult doi centimetri.

De asemenea, Galileo va oferi o acoperire mult mai mare decât GPS, în condițiile în care sateliții europeni sunt poziționați mai sus decât GPS. Cele mai favorizate din acest punct de vedere vor fi statele nordice ale UE.

În 2014, Galileo va oferi trei servicii: serviciul deschis (gratuit), Serviciul public reglementat (care garantează faptul că servicii esențiale precum serviciul de poliție și cel de ambulanță continuă să funcționeze în momente de criză) și serviciul de căutare și salvare (în caz de urgență, de exemplu atunci când un marinar se pierde pe mare).

Serviciile suplimentare care vor urma ulterior vor include un serviciu comercial și un serviciu de salvgardare a vieții permițând autentificarea datelor cu o mai mare acuratețe și utilizarea în aplicații determinante pentru supraviețuire.

 Cosmina Croitoru