11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 19:03
No menu items!

Sensibilitatea diferită la durere are legătură cu diferențele structurale dintre creiere

spot_img

 creier

Un nou studiu în domeniu arată că diferențele în ceea ce privește sensibilitatea diferită la durere sunt legate de deosebirile din structura creierului fiecăruia dintre noi, potrivit LiveScience.

Cercetătorii au solicitat unui număr de 116 persoane sănătoase să dea calificative gradului de intensitate a durerii resimțite atunci când o mică parte a pielii de pe mână sau de pe picior era încălzită până la 49 de grade Celsius. La câteva zile după ce au fost supuși acestui experiment, creierul participanților a fost examinat cu ajutorul unui scaner RMN.

Rezultatele obținute demonstrează existența unei legături între sensibilitatea individuală la durere și grosimea cortexului cerebral în regiuni ale creierului care sunt legate de controlul atenției și de introspecție. Cu cât este mai subțire cortexul în aceste regiuni, cu atât oamenii sunt mai sensibili la durere.

„Subiecții care au raportat intensități ridicate ale durerii au mai puțină materie cenușie în regiunile creierului responsabile de introspecție și de controlul atenției”, potrivit cercetătorului Nichole Emerson de la Wake Forest Baptist Medical Center.

Zonele cerebrale care au legătură cu sensibilitatea la durere, conform acestui studiu, fac parte dintr-o rețea de regiuni care devin active atunci când oamenii se odihnesc sau sunt absenți, în așa-numita stare de „vis cu ochii deschiși”. Acestea sunt stările în care creierul funcționează la nivelul de bază.

„Activitatea cerebrală la nivel bazal poate intra în competiție cu activitatea cerebrală care generează experiența durerii”, susține și profesorul de neurobiologie Robert Coghill, de la Wake Forest Baptist Medical Center. Cu alte cuvinte, oamenii care își petrec mai mult timp în starea de bază, sunt mai rezistenți la durere decât ceilalți.

C.A.