11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 14:37
No menu items!

Scandalul protocoalelor ia amploare. Codruț Olaru: Au încheiat protocoale cu SRI și Înalta Curte, Inspecția Judiciară, CSM

spot_img

Scandalul protocoalelor secrete încheiate de instituțiile din sistemul judiciar cu Serviciul Român de Informații (SRI) ia amploare. Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Codruț Olaru, a anunțat, miercuri, în ședința de plen a Consiliului, că nu doar Parchetul General a încheiat un protocol cu SRI, în perioada 2005 – 2018, ci și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Inspecția Judiciară (IJ) și chiar CSM. Deși mare parte dintre aceste documente au fost denunțate, există și protocoale încă în vigoare în acest moment, potrivit președintelui CSM, Simona Marcu. De altfel, aceasta a precizat că va cere Plenului CSM să aprobe o solicitare de declasificare a acestor protocoale care să fie transmisă instituțiilor din sistemul judiciar.

Plenul CSM a examinat, în şedinţa de miercuri, răspunsurile primite de la instituţiile din sistemul judiciar cu privire la protocoalele încheiate cu structurile de informaţii.

Vicepreședintele CSM a enumerat, în ședința de miercuri, instituțiile din sistemul judiciar care au încheiat protocoale cu SRI, în perioada 2005 – 2018: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspecția Judiciară. „Și trebuie amintit că și la nivelul Consiliului a existat un astfel de protocol, care a fost denunțat, însă, încă din 2017 (…). Pe cale de consecință, toate celelalte entități din sistemul judiciar nu au încheiat astfel de protocoale, pentru perioada 2005 – 2018„, a precizat Olaru. Potrivit acestuia, pentru că protocoalele sunt clasificate – cu excepția celui declasificat, încheiat între Parchetul General și SRI în 2009 – acestea nu au fost puse la dispoziția CSM, pentru a fi transmise public. A existat, până miercuri, doar o corespondență minimală pe această temă cu instituțiile din sistemul judiciar, unele dintre acestea (cele enumerate mai sus), confirmând că au încheiat protocoale cu SRI, în ultimii 13 ani. 

La rândul său, președintele CSM, Simona Marcu a declarat că, deși, în mare parte, aceste protocoale au fost denunțate, există și protocoale încă în vigoare la acest moment. „Dar, Consiliului nu i-au fost transmise aceste documente în materialitatea lor, astfel încât, la acest moment nu putem să formulăm concluzii.”, a spus Marcu.

Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, a propus ca plenul CSM să ceară declasificarea tuturor acestor protocoale, pentru că nu toți membrii Consiliului au acces la informații clasificate și, prin urmare, nu le-ar putea studia. Președintele CSM a susținut propunerea lui Alistar, precizând că și membrii care au acces la informații clasificate au nevoie de documente, care să fie transmise de instituțiile judiciare semnatare, pentru a le studia. 

Pentru că procurorul general Augustin Lazăr – absent de la ședința de miercuri a CSM, pentru că este plecat din țară, la fel ca ministrul justiției, Tudorel Toader- a cerut amânarea discuțiilor pe marginea protocolului deja declasificat, ședința Consiliului a fost întreruptă, pentru ca membrii CSM să ia o decizie în acest sens. 

„Sunt de acord cu colegul Alistar. Deşi sunt membru al CSM, nu m-am uitat pe protocoale şi nu m-aş uita pe unul, dacă nu e declasificat, odată pentru că nu am certificat ORNISS şi pentru că refuz să semnez declaraţie de confidenţialitate. Ce nu vede societatea nu vreau să văd nici eu. Avem un protocol deja clasificat şi a mers în spaţiul public. (…)Cred că sunt foarte multe lucruri de lămurit, este clar că trebuie să facem un pas înainte şi solicit amânarea discuţiilor”, a declarat şi Gabriela Baltag, membru CSM.

„În şedinţa de miercuri, 4 aprilie 2018, Plenul Consiliului urmează să examineze răspunsurile transmise, la solicitarea acestuia, de către instituţiile din sistemul judiciar, cu privire la protocoalele încheiate cu serviciile/structurile de informaţii”, se arăta într-un comunicat de presă al Consiliului.

Reprezentanţii CSM au reamintit faptul că, în şedinţa plenului din 20 martie 2018, s-a decis, printre altele, transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării Consiliului Superior al Magistraturii, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile/structurile de informaţii, începând cu data de 01.01.2005.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) și Parchetul General au publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.

VEZI AICI PROTOCOLUL ÎNCHEIAT ÎN 2009

R.D.