13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:22
No menu items!

Sărăcia bugetară dăunează grav sănătăţii

spot_img

Sistemul de sănătate nu va mai putea asigura servicii populaţiei în absenţa unei rectificări bugetare rapide, îi avertizează Alianţa pentru Sănătate din România (APSR) pe primul-ministru României și pe ministrul de finanțe.

Conform reprezentanților acestei asociații, faptul că bugetul nu a fost nerectificat a lăsat sănătatea fără finanţare în trimestrul IV. De aceea furnizorii de servicii şi produse medicale nu mai au altă opţiune decât să ofere servicii contra cost.

Preşedintele APSR, Cristian Hotoboc, a declarat la o conferinţă de presă că sistemul de sănătate este un sistem închis şi că nu pot fi controlate în timp real structura şi execuţia bugetară, nu putem vedea nicăieri pe site-uri bugete aprobate şi execuţia bugetară. El a afirmat că trebuie să crească transparenţa folosirii acestor fonduri.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a afirmat şi el că pacientul român nu mai beneficiază decât scriptic de statutul de asigurat la serviciile de sănătate pentru că trebuie plătite sume mari şi inaccesibile în caz de boală. Decontările sistemului public de asigurări de sănătate, a mai afirmat Vasile Barbu,  au devenit tot mai scăzute, ajungând la cote care nu mai reprezintă acoperirea riscului financiar. Pacienţii ajung să plătească de cele mai multe ori între 60 şi 100% din contravaloarea serviciilor de sănătate, iar motivul principal este subfinanţarea gravă a sistemului de sănătate.

Dr. Cosmin Alexandrescu, vicepreşedintele APSR, a arătat la rândul său că laboratorul şi radiologia au fost întotdeauna sectoarele cele mai vitregite, fiind obligate să lucreze la tarife de stat inferioare lor reale, iar întârzierile la plăţi vor face ca aceste servicii să fie oferite contra cost pentru a evita falimentul.

Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, Vasile Viorel, apreciază că blocajul financiar din sistemul de sănătate a afectat şi furnizarea de medicamente ‘transformându-se astăzi în imposibilitatea continuării activităţii de distribuţie a medicamentelor. Actualmente se plătesc facturi aferente lunii octombrie 2011’.

România are cel mai ridicat nivel al morbidităţii din Uniunea Europeană.  Cel mai frecvent ne creează probleme bolile cardiovasculare şi afecţiunile asociate, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea şi dislipidemiile. De asemenea, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte amploarea cancerului de col uterin.

Colegiul Medicilor spune că din 2007 până în prezent peste 13 000 de medici români au plecat să lucreze în străinătate, iar de la începutul acestui an 1.605 medici şi-au găsit de lucru în spitalele şi clinicile din străinătate.(S.S.)