15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 12:11
No menu items!

Rovana Plumb: În luna iunie vom avea o nouă lege a inserției sociale, iar în mai – vouchere pentru tineri

spot_img

Încasările din timbrul de mediu, estimate la 700 de milioane de lei

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat sâmbătă, la Antena 3, că în luna iunie România va avea o nouă lege a inserției sociale, iar în luna mai va fi lansat un sistem de vouchere pentru tineri, care vizează inclusiv readucerea în țară a tinerilor care au plecat la muncă în străinătate. Oficialul a precizat că se va focusa în perioada următoare pe incluziunea acestor categorii pe piața muncii, având în vedere faptul că România are un șomaj ridicat pe acest segment.

Potrivit Rovanei Plumb, România va beneficia de o alocare financiară de aproximativ un miliard de euro în perioada 2014-2020, din partea Uniunii Europene, pentru măsuri privind prevenirea riscului de sărăcie și a excluziunii sociale. Autoritățile au identificat ca nevoie de finanțare în acest domeniu al asistenței sociale o sumă totală de aproximativ două miliarde euro.

Inițiativele privind ocuparea tinerilor au alocate 211 milioane euro, inițiative care combină ocuparea cu formarea profesională (completări din bani europeni pentru subvenții de ucenicie — 250 euro/lună/persoană, subvenții de stagii — 300 euro/lună/persoană), stimularea angajatorilor prin acordarea de subvenții pentru recrutarea tinerilor absolvenți — 200 euro/lună/persoană, acordarea de prime de mobilitate tinerilor — 250 euro/lună, prime de instalare — 1.000 euro/lună.

De asemenea, sunt vizate măsuri de stimulare a tinerilor pentru inițierea de afaceri și crearea de IMM-uri — pachete integrate de 25.000 euro/pachet, pe sistem de vouchere, subvenții pentru crearea de microîntreprinderi — pachete integrate cu o finanțare de 25.000 euro/pachet.

În strategia UE până în anul 2020, România și-a asumat două obiective majore — creșterea ratei de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani la 70% și reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane (la nivelul UE — 20 de milioane de persoane).

C.C.