România refuză survolul unui avion în care se afla vicepremierul rus Rogozin. Povestea cursei Moscova-Chișinău

România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin să traverseze spațiul aerian al țării, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, adăugând că motivele deciziei nu pot fi detaliate.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ar fi urmat să facă vineri o vizită la Chișinău și apoi în Transnistria, iar acest demers a provocat proteste în Republica Moldova, din partea Parlamentului și a cetățenilor.

Rogozin este pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, în urma acțiunilor Federației Ruse de ocupare a teritoriului Ucrainei. De asemenea, Rogozin a fost, în anii ’90, combatant activ de partea rusofonilor din Transistria, în conflictul care a dus la ruperea de facto a Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor publicate de Unimedia, din Republica Moldova, Rogozin s-a aflat la bordul aeronavei B737-800 GLP157 cu numărul de înregistrare VQ-BVM, pe ruta Moscova-Chișinău. Traseul urma să fie prin Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România. Ocolirea Ucrainei se datorează stării de război dintre cele două state.

Avionul a avut traiectorii ciudate în spațiul aerian al Ungariei, în așteptarea acordului României, iar apoi s-a întors spre Minsk, pentru a ateriza:

Ulterior, Rogozin a reacționat pe Twitter în stilul caracteristic: “Autoritățile române au pus în pericol viața pasagerilor cursei de linie S7, copii și femei. Am avut combustibil doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor.

V.B.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ