6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:35
No menu items!

România cere UE avansarea R. Moldova privind liberalizarea vizelor

spot_img

 

moldova

O scrisoare inițiată de România și semnată de miniștrii de externe din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Cehia se prezintă luni, la Luxemburg, la reuniunea miniștrilor europeni de externe și susține decizia UE privind trecerea la faza a doua a Planului de Acțiune pentru liberalizarea vizelor pentru R. Moldova.

România este reprezentată la CAE de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean. Scrisoarea precizează că Republica Moldova și-a întărit în 2012 poziția de prim plan în cadrul Parteneriatului Estic, iar autoritățile de la Chișinău au marcat progrese în  domeniile unor reforme cheie în vederea îndeplinirii aspirațiilor europene.

Totodată, în document se subliniază progresele obținute de R. Moldova în cadrul negocierilor privind Acordul de Asociere cu UE, cât și în ceea ce privește Acordul Liber Schimb și se precizează faptul că  “autorităţile de la Chişinău s-au concentrat asupra implementării Planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor şi a reformelor adiacente”.

“Acest progres a fost reflectat de ultimul raport de ţară din cadrul Politicii Europene de Vecinătate, salutate cu prilejul Consiliului de cooperare UE-R. Moldova din iunie, precum şi în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic din iulie. Într-o perioadă scurtă de timp, mulţumită eforturilor şi mobilizării sale, R. Moldova a realizat un progres constant în implementarea Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor primit de la UE în ianuarie 2011. Aceasta a fost capabilă, în cele din urmă, să îndeplinească toate condiţionalităţile prevăzute de prima fază a Planului de acţiune”, menţionează raportul Comisiei din luna iunie.

De asemenea, raportul punctează progresele constante realizate de către Republica Moldova, în implementarea Planului de Acțiune pentru liberalizarea vizelor pe care l-a primit de la UE în ianuarie 2011, îndeplinind recomandările solicitate în prima fază.

În același timp, scrisoarea precizează că autorităţile de la Chişinău au adoptat reglementări legislative dificile, unele fără precedent în regiune, şi că au demarat implementarea recomandărilor din cea de-a doua fază a Planului de Acţiune.

Miniștrii europeni de externe sunt de părere că este deosebit de important ca UE să trimită un semnal clar și să lanseze cea de-a doua fază pentru evaluarea recomandărilor din Planul de Acțiune privind liberalizarea vizelor cu Republica Moldova. Decizia urmează să fie comunicată în concluziile CAE din noiembrie 2012.

Recunoașterea progreselor Republicii Moldova va reprezenta un impuls pentru continuarea reformelor țării și va fi un exemplu pentru celelalte țări din Parteneriatul Estic. Totodată, UE va arăta angajamentul pentru o Politică Europeană de Vecinătate reînnoită și ambițioasă și își va respecta decizia de a stimula partenerii pe baza performanențor și de a pune în practică principiul „mai mult pentru mai mult”, se conluzionează în scrisoarea de sprijin inițiată de România.