9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:14
No menu items!

RMN performant, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov

spot_img

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Ilfov are de acum în dotare un RMN performant. În plus, beneficiază de o echipă de medici bine pregătiţi pentru a-l utiliza în folosul pacienților.

În timp ce urgenţele au prioritate la efectuarea acestei investigații, pacienţii internaţi în spital beneficiază de RMN în baza unei programări, realizată la cererea medicului specialist.

Există o procedură bine pusă la punct, astfel încât, indiferent de secţia unde se află internat pacientul, acesta să beneficieze de această invesigație în cel mai scurt timp posibil. De obicei, timpul de aşteptare nu depăşeşte o zi, cel mult două, de la solicitarea transmisă de medicul specialist la Secţia de imagistică a SCJU Ilfov, unde se face programarea.

Este o investigaţie absolut necesară pentru vizualizarea unor leziuni, în special leziuni din trunchiul cerebral, pentru a institui în cel mai scurt timp tratamentul necesar. Putem spune că investigaţia de tip RMN, de multe ori, salvează vieţile pacienţilor noştri”, a explicat dr. Mirela Protosievici, medic primar neurolog  în cadrul SCJU Ilfov.

RMN-ul  de ultima generaţie  din dotarea  Spitalului Judeţean  de Urgenţă Ilfov a fost achiziţionat în proiectul de reabilitare a spitalului, proiect în cadrul căruia a fost refăcut întregul Pavilion H ce cuprinde Unitatea de Primiri Urgenţe, dar şi alte secţii complet modernizate : Chirurgie, Urologie, ORL şi ATI.

Ce presupune investigația RMN

RMN este  o metodă de investigare medicală neinvazivă şi neiradiantă, de foarte mare precizie, utilizată în diagnosticarea multor afecţiuni.

Această  investigaţie este recomandată de specialişti în diverse patologii pentru a confirma sau infirma un diagnostic prezumtiv.

Costurile acestei investigaţii nu sunt deloc mici în comparaţie cu cele din radiologia convenţională, din cauza preţurilor ridicate ale substanţelor de contrast şi a cheltuielilor determinate de mentenanţa echipamentului.

Însă, rezoluţia foarte bună comparativ cu alte investigaţii de imagistică ajută la diagnosticarea rapidă şi corectă, dându-le medicilor posibilitatea să acorde servicii medicale corecte şi rapide pentru pacienţii diagnosticaţi prin această metodă.

Pentru o serie de afecţiuni, RMN  este prima investigaţie şi cea mai concludentă. Între acestea :

–          afecţiuni ale coloanei vertebrale;

–          ruptură de disc sau ligamente ale unei articulaţii;

–          afecţiuni biliare şi ale căilor biliare;

–          Accidente Vasculare Cerebrale (AVC), pentru că se pot vedea modificările în faze incipiente;

–          tumori cerebrale

–          depistarea unor afecţiuni ginecologice şi stadializarea lor.

Există situaţii în care RMN vine în completarea altor investigaţii. De exemplu, când examinarea CT nu este concludentă pentru stabilirea unui diagnostic  sau nu oferă un răspuns complet.

Deoarece este o metodă de investigație neradiantă, RMN este folosită foarte des în stabilirea unor diagnostice la copii, evitându-se alte investigaţii de tip CT sau radiologie convenţională, care au un oarecare grad de iradiere.

Există, însă, şi situaţii în care RMN nu este indicat. De exemplu, în cazul pacienţilor cu implant metalic sau electric, cum ar fi stimulatorul cardiac, implantul cohlear, proteze metalice sau proteze valvulare. Este de reţinut faptul că implantul dentar nu intră în această categorie, fiind realizat de regulă din materiale care nu necesită contraindicaţii pentru efectuarea RMN. De asemenea, persoanele claustrofobe nu pot efectua acest tip de investigaţie, deoarece procedura se desfăşoară într-un spaţiu închis şi poate dura între 15 minute şi o oră, în funcție de complexitatea afecţiunii şi a organului investigat. În cazul femeilor însărcinate, deşi nu s-a demonstrat un efect negativ al RMN asupra sarcinii, această investigaţie este recomandată doar atunci când ecografia nu este concludentă  şi doar după stabilirea raportului dintre beneficiu şi risc.

De asemenea,  persoanele cu insuficiență renală sau anumite afecţiuni cardiace nu pot  fi investigate  la  RMN  cu substanţă de contrast. De altfel, toţi pacienţii  care urmează să  fie supuşi acestei investigaţii  sunt evaluaţi prin efectuarea unui set de analize în care sunt verificate valorile de uree şi creatinină din sânge.

R.D.