7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 11:25
No menu items!

Reorganizarea Tribunalului București scapă un judecător celebru de o anchetă a CSM

spot_img

Tribunal_SZ

Judecătorul Marino Constantin, care a avut dosarele lui Gigi Becali, Dan Voiculescu sau Dinu Patriciu, a scăpat de dat explicații inspectorilor CSM pentru modul cum erau repartizate dosarele în secția sa după ce Tribunalul București s-a reorganizat.

Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să anuleze controlul pe care urma să-l facă la Tribunalul București – Secția Penală. Verificările vizau activitatea judecătorului Marino Constantin, în calitatea sa de șef al fostei Secții I penală.

În raport de faptul că, prin Hotărârea Secţiei pentru judecători nr.144/30.01.2014 s-a dispus unificarea celor două secţii, Secţia I şi Secţia a II-a penală, la Tribunalul Bucureşti, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu mai este oportună efectuarea unui control la Tribunalul Bucureşti – fosta Secţie I penală, referitor la verificarea eficienţei manageriale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţei şi a calităţii corespunzătoare a serviciului de către preşedintele secţiei

Secția pentru judecători

Numele magistratului Marino Constantin a apărut în dosare celebre – Dan Voiculescu, Dinu Patriciu sau Gigi Becali. Marino a fost în completul care l-a eliberat pe patronul Stelei din arestul preventiv, în urmă cu câțiva ani, dar și cel care i-a dat sporul de șase luni la pedeapsa de 3 ani. Același judecător i-a găsit nevinovați pe toți cei trimiși în judecată de procurorii DIICOT în dosarul omului de afaceri Dinu Patriciu.

Dosarul fostului senator Măgureanu, miză pentru interlopii din Tribunal

Numele judecătorului Marino Constantin apare și în dosarul în care DNA a obținut arestarea preventivă a două colege ale acestuia, Viorica Dinu și Antoanela Costache. Magistratul este menționat într-o declarație dată la DNA de grefiera Mihaela Andreea Păunescu, care, indirect, susține că Marino avea cunoștință de fraudarea sistemului ECRIS, de repartizarea dosarelor la judecător și gira acest lucru.

Prin fraudarea sistemului ECRIS, dosarele de corupție sau crimă organizată ajung să fie judecate de magistrați dinainte cunoscuți și care sunt corupți.

DNA reține în rechizitoriul judecătoarelor Dinu și Costache că același lucru s-a încercat la Tribunalul București, chiar și în secția condusă atunci de Marino Constantin, cu dosarul în care procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe fostul senator de Giurgiu, Cezar Măgureanu, alături de interlopul Octavian Grecu „Butoane”, de afaceristul Nicole Saikaly și alte câteva zeci de persoane acuzate de evaziune fiscală și spălare de bani de aproape 100 de milioane de euro.

Potrivit declarației martorei Păunescu Andreea Mihaela, în momentul în care a constatat că se încearcă manipularea sistemului informatic ECRIS pentru repartizarea respectivului dosar, susnumita a luat legătura telefonică cu grefierul Stănilă Petronela pentru a-l atenționa că introduce date nejustificate de complexitate a unor cauze, însă interlocutoarea a refuzat să îi dea o explicație concretă. A încercat, ulterior, să discute din nou la telefon cu același grefier, însă de această dată i-a răspuns președintele de secție Constantin Marino, care luând cunoștință despre observațiile martorei referitoare la introducerea de date nejustificate de complexitate s-a manifestat ostentativ, a țipat la martoră, afirmând că nu era problema ei cu ceea ce se întâmpla

Rechizitoriul DNA

De altfel, arestarea celor două judecătoare, Dinu și Costache, a fost efect de bumerang pentru colegii de la Tribunalul București, unde toate dosarele repartizate prin sistemul ECRIS au fost controlate în ultimele luni. În prezent, după unificarea secțiilor a I-a si a II-a, Secția Penală a Tribunalului București este condusă interimar de Anca Saru, chiar magistratul care a sesizat primul CSM cu neregulile din sistemul Ecris, înainte de arestarea celor două judecătoare.

Cristi Ciupercă