13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 0:02
No menu items!

Reacţia DNA la raportul MCV: Victima, cel mai adesea statul, nu-şi recuperează pierderea

spot_img

Direcţia Naţională Anticorupţie a primit, miercuri, cel mai bun feed-back instituţional de până acum de la tehnicienii care au întocmit raportul MCV, însă a remarcat în filele raportului gradul deficitar de recuperare a prejudiciilor din dosarele sale

DNA_sigla 1_SZ

Printr-un comunicat transmis de biroul de presă, conducerea DNA exprimă propria viziune asupra concluziilor raportului, neuitând dificultăţile întâmpinate în 2014.

Pe de o parte, la solicitările DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari, răspunsul Parlamentului a părut arbitrar şi lipsit de criterii obiective. Pe de altă parte, rata de recuperare înregistrată de autoritatea competentă la executarea hotărârilor judecătorești este estimată la numai 5-15 % din activele care fac obiectul unei hotărâri judecătorești, ceea ce face ca sancțiunile aplicate să aibă caracter mai descurajator, iar victima (care este adesea statul, în cazurile de corupție) să nu îşi recupereze pierderea suferită.

comunicat DNA

DNA se bucură de validarea rezultatelor sale de anul trecut, notând pasajele din raport referitoare la „diversitatea investigaţiilor de corupţie desfăşurate în anul 2014, la toate nivelurile funcției publice și implicând persoane publice din diferite partide politice şi sporirea încrederii publice tradusă într-un număr tot mai mare de sesizări primite de la cetăţeni.”

DNA a trimis în judecată, anul trecut, peste 1.000 de persoane, între care 8 parlamentari, 2 prefecţi, 7 preşedinţi de consilii judeţene.

Raportul notează o creștere a numărului cazurilor de corupție în rândul magistraților, adăugând că este o formă extrem de corozivă de corupție. Astfel, au fost deferiţi justiţiei 23 de judecători şi 12 procurori dintre care şase cu funcţii de conducere. Raportul insistă că aceste ultime cifre nu reflectă o creştere a corupţiei în magistratură, ci întărirea capacităţii DNA de a identifica asemenea situaţii, precum şi dorinţa cetăţenilor de a se implica în semnalarea lor.

comunicat DNA

În 2014 au fost şi 1.000 de persoane condamnate pentru corupţie, printre care un prim ministru, miniştri, parlamentari, judecători, procurori şi primari, precum şi personalități influente din lumea afacerilor.

5.000 de noi cazuri au fost sesizate DNA-ului în 2014, în aceeaşi perioadă procurorii anticorupţie punând sechestre pe sume, terenuri şi bunuri care valorează peste 200 de milioane de euro. Prin sentinţele de condamnare definitive pronunţate tot în 2014, instanţele au dispus confiscarea a 30 de milioane de euro, în timp ce compensaţiile acordate părţilor civile din dosarele DNA au fost de 274 de milioane euro.

M. Chiper