7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 9:11
No menu items!

Raport MCV: Eforturile anticorupţie sunt bune, dar trebuie intensificate şi pe prevenire. Imunitatea parlamentară să nu fie folosită ca „scut”

spot_img

Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar arată că eforturile anticorupţie trebuie extinse şi pe partea de prevenire, iar parlamentarii să nu se folosească de imunitate ca să evite urmărirea penală.

Raportul MCV a fost publicat miercuri, la Bruxelles şi susţine că românii au dovedit, în cursul anului trecut, că au voinţa de a lupta împotriva corupţiei.

De-a lungul anului trecut, am constatat că sistemul judiciar și parchetul anticorupție au dat dovadă de profesionalism și de angajament, obținând rezultate bune în urmărirea penală a cazurilor de corupție; de asemenea, reformele au fost asumate la nivel intern. Este încurajator să văd că România a continuat să realizeze reforme și că această tendință pozitivă a continuat în 2015. În 2016, aceste eforturi trebuie intensificate și axate pe prevenirea corupției și pe asigurarea condițiilor necesare pentru ca judecătorii să își poată îndeplini în continuare atribuțiile în mod corespunzător.

comunicat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

Referitor la parlamentari, raportul arată că România „ar trebui să se adopte criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor cu privire la ridicarea imunității parlamentarilor și să se asigure faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție.”

Rezultatele principalelor instituţii judiciare şi cele responsabile în materie de integritate în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt au fost „impresionante”, iar menţinerea acestei tendinţe este un semn că România realizează progrese durabile.

Anul 2016 va constitui un test în multe privințe. Măsura în care aspectele legate de integritate vor predomina în ceea ce privește numirile în posturi înalte din cadrul sistemului judiciar și controlul la care vor fi supuși candidații la viitoarele alegeri, vor constitui indicii-cheie ale terenului câștigat de procesul de reforme. Menținerea tendinței favorabile reformelor și obținerea unor rezultate pozitive vor oferi, în egală măsură, indicii de durabilitate.

comunicat Comisia Europeană

Marilena Nedelcu