24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:31
No menu items!

Radu Stroe, exclus din PNL: Dictatorii au și ei regulile lor UPDATE

spot_img

Decizia a fost luată în Delegația Permanentă

Stroe-Radu_SZ

Liderii PNL, reuniți, luni, în ședința Delegației Permanente au decis excluderea lui Radu Stroe din partid.

Biroul Politic Național a decis excluderea vicepreşedintelui PNL, Radu Stroe, la începutul lunii trecute. Decizia a fost luată cu 53 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Această hotărâre trebuia votată în Delegația Permanentă.

DECLARAȚIILE LUI RADU STROE:

  • Deși nu s-a anunțat oficial în sală, rezultatul votului este: 45 cu mine, 12 abțineri, 95 pentru (excludere – n.r.). Vreau să vă spun că decizia aceasta, așa cum a fost ea luată, călcând statul în picioare…eu ascult de această decizie, deși consider că este incorect. Le-am replicat colegiilor în Delegații, că motivația excluderii mele este faptul că am susținut menținera USL-ului, menținerea partidului în guvernare, le-am arătat că viața a demonstrat, respectiv alegerile europarlamentare au demonstrat că decizia politică de ieșire din USL a fost total greșită și că, prin urmare, este la înălțimea domniilor lor să ia această decizie.
  • Decizia a fost luată așa cum ați constatat și dumneavoastră. Nu înțeleg în ce direcție se îndreaptă PNL. Însăși comportamentul față de domnul Tăriceanu este un comportament cel puțin inelegant, pentru că, potrivit statutului. domnul președinte avea capacitatea să aibă invitați, putea să-l lase în sală, am pus lucrurile prea departe și, oricâte puncte negre ar avea domnul Tăriceanu, el rămâne totuși unul dintre cei mai vechi liberali, prim-ministru, președintele partidului. Ori, dacă membrii Delegației Permanente ai PNL au ajuns în această fază, mi se pare că mare lucru nu mai e de sperat în acest partid. Să dea Dumnezeu să greșesc eu!

Întrebat ce va face mai departe, Radu Stroe a răspuns scurt: „Deocamdată sunt independent„. Stroe a fost întrebat apoi dacă se gândește la o colaborare cu PSD. „Mă gândesc, mă gândesc„, a continuat acesta.

 Despre refacerea USL

  • Eu am trăit cu impresia că viața este cea care, de obicei, demonstrează drumul pe care trebuie să mergem. Iată că viața, astăzi, a demonstrat – mai exact ieri, că PNL a luat sub 15% pe o decizie politică foarte greșită. Greșită nu în raport cu domnul Antonescu sau cu șefii de județe de aici, ci greșită în raport cu cei peste 800 de primari, cu cei peste câteva mii de consilieri, 150 de parlamentari care vor continua să rămână să facă sesizări, să facă interpelări, să facă declarații politice, adică să taie frunză la câini. Pentru că în 2012, electoratul a trimis PNL alături de PSD în USL la guvernare. Este decizia aceasta în proiect, că partidul nu înțelege foarte clar ce s-a întâmplat sunt însă  convins că mai e o etapă – cea a Congresului, în care aleșii locali vor trebui să-și spună cuvântul, pentru că altfel toate proiectele, toate angajamentele lor, pentru fiecare județ, pentru fiecare localitate, vor fi puse sub semnul întrebării. Iar până în 2016…mai sunt doar doi ani până la alegerile locale și doi ani jumate până la parlamentare. Regret nespus că PNL-ul se îndreaptă cu pași vertiginoși către o prăpastie.

Despre reînscrierea lui Călin Popescu Tăriceanu în PNL

  • Acest lucru este posibil, noi am studiat această chestiune. Dar eu, deocamdată, mă refer, nu la statut pentru că astăzi am mai luat o decizie nestatutară – aceea de a trece la PPE. După cum știți, statutul partidului prevede clar apartanența noastră la ALDE, iar noi azi am votat într-o veselie că ne ducem dincolo. Păcat de Watson, păcat de tot sprijinul pe care ALDE l-a dat PNL și societății românești în perioade grele (2012), de care a uitat și domnul Antonescu, au uitat și ceilalți.
  • Până la urmă, vreau să spun și ceva pozitiv. Eu vreau să-l felicit pe Iohannis pentru atitudinea lui de a demisiona. Nu i-a trebuit mult timp să înțeleagă că-i foarte complicat în PNL. (…)omul a realizat cum stau lucrurile. Ce hotărâre e aceasta? Eu, președinte, demisionez și peste  două ore, la Delegația Permanentă, conduc în continuare partidul până la Congres. Astea sunt povești, astea sunt pentru copii, nu pentru oameni serioși.

Radu Stroe a exclus posibilitatea ca Klaus Iohannis să mai fie o variantă pentru conducerea PNL. „Nu, domnul Iohannis este simplu membru PNL, e primar la Sibiu”, a spus Stroe răspunzând unei întrebări.

Despre viitorul congres al PNL și un eventual lobby pentru Tăriceanu 

  • Da, pentru Tăriceanu sigur că da (va face lobby – n.r.). Pentru cei care înțeleg direcția corectă pe care trebuie să meargă PNL. PNL n-avea acum de luat astfel de decizii cu PPE-ul sau cu altele. PNL avea acum de făcut o analiză foarte serioasă, două săptămâni, trei să vadă cei care au luat decizia politică – pentru că nu toți șefii de județe sunt vinovați de decizia politică greșită. Aici este grupul de lângă Antonescu cu diverși băieți care au foarte puțină legătură în timp cu PNL și care au construit această decizie greșită de a extrage PNL din USL și a-l duce unde?
  •  N-a mai plătit nimeni (pentru rezultatele proaste la alegeri – n.r.) și în primul rând domnul Antonescu n-a plătit, dacă nu vă supărați. Ideea asta formală  – am demisionat, dar rămân cu tine și conduc în continuare partidul – mi se pare că nu e de demnitatea unui președinte al PNL. Păcat.

 Despre candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale

  • Domnul Antonescu, după părerea mea, și-a încheiat cariera politică în această chestiune. Mai departe, el a vrut-o, el a făcut-o cu grupul din jurul lui. Din păcate, nu asta mă deranjează pe mine. Mă deranjează faptul că a dus PNL în această zonă a lui 14%, al atâtor aleși aleși locali care vor trebui să facă ture în stânga, în dreapta, să poată să supraviețuiască pentru campania din 2016.

Despre refacerea USL și liderii PNL care o susțin

  • Nu știu ce se întâmplă (cu Daniel Chițoiu, Andrei Gerea etc. – n.r.). Însă, eu cred că până la Congres mai e ceva timp. Să știți că adevărații oameni care duc greul partidului, nu suntem noi ăștia 70, membri ai Biroului Politic, ci sutele, și miile și zecile de mii de oameni din țară, pe ei nu i-a întrebat nimeni. Exită un viciu de formă la decizia de ieșire din USL. Acea decizie trebuia luată pe baza hotărârilor Delegațiilor Permanente teritoriale, pentru că acolo este inima și suflul partidului. Repet, nu la nivelul șefilor de județ, ei sunt numai niște reprezentanți. Ori, în mod deliberat a fost ocolită obținerea acestor hotărâri ale Delegațiilor Permanente teritoriale, care cu siguranță nu s-ar mai fi pronunțat sau în orice caz, nu în măsura în care s-a întâmplat în PNL.

Întrebat dacă este vorba despre un comportament dictatorial la nivelul conducerii PNL, Radu Stroe a răspuns: „Să știți că dictatorii au și ei regulile lor. E mai mult decât atât„.

 Valeriu Motoc/Daniela Marinescu