Proteste anti-guvernamentale de amploare la Chișinău

Proteste de amploare au avut loc duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, împotriva învestirii în funcție a Guvernului Pavel Filip. Estimările în privința participanților au variat între 14.000 și 100.000, în funcție de surse și de orientarea politică a acestora.

Manifestanții au solicitat organizarea de alegeri parlamentare anticipate, care să fie monitorizate de ONU și alte instituții internaționale.

Simpatizanți ai Platformei Demnitate și Adevăr s-au solidarizat cu pro-rușii simpatizanți ai socialiștilor și ai lui Renato Usatîi. Manifestanții au votat pentru crearea Consiliului Salvării Naționale și au cerut demisia conducerii mai multor instituții de stat.

Declarațiile liderilor politici:

Andrei Năstase, Consiliului Marii Adunări Naționale

”A trecut un an de când protestăm în stradă. Actuala guvernare controlează întreaga țară și încearcă să instaureze aici dictatura, însă nu-i va reuși pentru că poporul s-a deșteptat. Chemăm pe cei care se află la conducerea țării să vină aici și să-și depună demisia, pentru că noi vrem alegeri anticipate și un șef al statului ales de către popor”.

Igor Dodon, Președintele PSRM:

”Problema noastră e că ne divizăm în naționalități, noi suntem cetățeni ai Republicii Moldova, care vrem să trăim acasă, vrem ca copiii noștri să crească acasă, iar faptul că ne-am unit spune că putem salva țara. Trebuie să facem tot posibilul să obținem alegeri anticipate, iar acestea pot avea loc doar dacă vom fi uniți”.

Renato Usatâi, Partidul Nostru (Nașîi)

“Am venit aici pentru a salva R. Moldova. Țara se află într-un mare pericol, iar noi suntem obligați să întoarcem țara poporului. Suntem mulți și trebuie să le demonstrăm că puterea este în mâinile noastre”.

NICIUN COMENTARIU