9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:02
No menu items!

Programul european Erasmus+, lansat la București

spot_img

BELGIUM-EU

Programul european Erasmus+, a cărui finanțare atinge în următorii șase ani 14,7 miliarde de euro, România urmând să beneficieze în anul 2014 de aproape 50 de milioane de euro pentru proiecte de cooperare în educație, formare și tineret, a fost lansat marți la București.

Lansarea programului Erasmus+ a avut loc în prezența comisarului european pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret, Androulla Vassiliou.

Potrivit comisarului european, Erasmus+ este un nou program pentru educație, formare, tineret și sport, care va oferi burse unui număr de 120.000 de români pentru a studia, a urma cursuri de formare, a dobândi experiență profesională sau a participa la acțiuni de voluntariat în străinătate în următorii șase ani.

„Bugetul programului Erasmus+ pentru următorii șase ani este de 14,7 miliarde de euro, cu 40% mai mult decât bugetul programelor anterioare din anii 2007 — 2013. Fiecare stat membru va beneficia de o creștere semnificativă a finanțării pe durata programului”, a spus comisarul european, într-o conferință de presă susținută la Palatul Parlamentului.

Erasmus+ va crește calitatea și relevanța sistemelor europene de educație, formare și tineret, prin acordarea de sprijin pentru formarea personalului didactic și a animatorilor pentru tineret, precum și prin stabilirea de parteneriate mai strânse între sistemul de educație și angajatori, a explicat Androulla Vassiliou.

De program vor beneficia două milioane de studenți din învățământul superior care vor avea posibilitatea să studieze sau să urmeze cursuri de formare în străinătate; 650.000 de ucenici și de tineri care urmează cursuri de formare profesională vor primi burse ca să studieze, să urmeze cursuri de formare sau să lucreze în străinătate; 200.000 de studenți masteranzi care urmează un ciclu complet de studii în altă țară vor beneficia de garanții sau împrumuturi; 800.000 de profesori, formatori, lucrători de tineret care vor preda sau se vor forma în străinătate.

Între 2007 și 2013, aproximativ 80.000 de studenți, tineri, profesori, formatori și animatori pentru tineret din România au beneficiat de burse în cadrul programului UE pentru învățarea pe tot parcursul vieții și al programului „Tineret în acțiune”, care au fost înlocuite de programul Erasmus+.

Programul european Erasmus+ a fost lansat în cadrul conferinței „Menținerea tinerilor pe piața forței de muncă, în sistemul educațional și/sau în programe de formare profesională: Provocări comune — soluții comune”.

Evenimentul este parte a programului președinției în exercițiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), deținută de România, în intervalul 2013-2014, și este organizat de Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Muncii, sub egida Guvernului României și Comisiei Europene.

A.V.