9.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 13:55
No menu items!

Programul de lucru de 5-6 ore pe zi câștigă adepți în mai multe țări

spot_img

Pornit de la antreprenorul american Stephan Aarstol, din San Diego, care și-a schimbat complet modul de funcționare și de organizare al afacerii sale, din ce în ce mai mulți afaceriști sunt tentați să încerce aceeași variantă.

În locul tradiționalului program de 8 ore, micul producător, proprietarul unui magazin de plăci de vâsle similare celor de surf, a decis ca prăvălia sa să fie deschisă doar de la 8 la 13, fără însă a micșora salariile angajaților.

Antreprenorul și-a justificat măsura prin faptul că mai mult de 70% din zilele săptămânii îl petreci la muncă, pe drum, în ambuteiaje, sau la masa de prânz. Așa că le-a lăsat angajaților după-amiezele libere, dar le-a tăiat masa de prânz și nu le-a umblat deloc la salarii. După câteva zile doar, cei 9 angajați ai magazinului au devenit mai productivi, iar eficiența noii formule s-a văzut în cifrele afacerii. În 2014, antreprenorul a avut cea mai rapidă creștere din San Diego, iar din 2015, în prima jumătate a anului, a avut vânzări de peste 9 milioane de dolari.

Americanul Aarstol a mai decis ca în afara salariului, 5% din profit să meargă către cei ce înregistrează cele mai bune rezultate, ca să-i motiveze. Asta înseamnă, susține producătorul, să îți setezi mentalitatea pe productivitate, mai puțin pe rezultate și pe orele petrecute la serviciu.

Antreprenorul a implementat programul de 5 ore și în privința e-mailurilor, telefoanelor sau întrebărilor trimise de clienți, pentru că a realizat că numărul acestora este constant, în timp de angajații ar fi trebuit să fie tot timpul disponibili la telefon sau pe internet.

Unii angajați, care își doresc mai multe ore de lucru, pentru a câștiga mai mulți bani, au program flexibil, ajungând și la 12 ore pe zi. Salariul este același, își pot lua oricând o pauză, important pentru ei este că își pot mări beneficiile de pe urma vânzărilor.

Concluzia antreprenorului a fost că scurtarea programului a fost una din cele mai bune decizii pe care le-a luat, câtă vreme angajații lui sunt fericiți, mai productivi și mai implicați în afacerea sa.

Și în Suedia, mai mulți patroni din domeniul IT, dar și alți antreprenori au început să implementeze programul de lucru de 6 ore. Ei susțin că productivitatea în cele 6 ore de muncă, fără rețele de socializare, fără pauze, fără alte lucruri personale care distrag atenția, este mult mai mare.

Specialiștii care au analizat situația au ajuns la câteva concluzii, pe care și alți întreprinzători din alte țări încep să le ia în calcul:

1. Oamenii nu sunt mașini, iar în cadrul unui program de lucru de 8 ore, timpul efectiv de lucru este de doar 2-3 ore; lucrând 5 ore pe zi, angajații se pot concentra pe lucrul mai intensiv, în reprize.

2. Angajații cei mai fericiți sunt și cei mai productivi, așa că dacă au timp pentru pasiunile din timpul liber, de familie și prieteni, au mai multă energie, atât fizică, dar și psihică.

3. Mai puține ore de muncă poate însemna un volum mai mic de muncă, dar în același timp îi forțează pe angajați să își prioritizeze mai bine atribuțiile.

Sistemul nu poate funcționa în toate domeniile, cum ar fi cel de urgențe, poliție, sau altele care necesită oricum prezența angajaților 24 de ore din 24, în ture.

Sursa: Marshable