11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:21
No menu items!

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj raportează un profit de 3,7 mil. lei la 9 luni

spot_img

Creșterile sunt puse pe seama unui context de piață favorabil

cemacon

Compania Cemacon SA, care deține cea mai mare fabrică de blocuri ceramice din România, a raportat luni un profit net de 3,76 milioane de lei pentru primele nouă luni ale acestui an, la o cifră de afaceri de 51 de milioane.

”Veniturile operaționale au crescut cu 37% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013 și au depășit dinamica cheltuielilor operaționale, conducând la o îmbunătățire puternică a profitabilității operaționale cu +57%”, potrivit unui comunicat al companiei.

Aceste rezultate vin pe fondul performaței operaționale și a celei financiare influențate de ”contextul favorabil”. Compania cu sediul în Cluj are ca obiectiv să ajungă pe locul 2 la nivel național și liderul pieței din Transilvania.

Anul acesta, fabrica de la Recea (județul Sălaj) a funcționat la capacitate maximă, după ce, în prima parte a anului, s-au făcut investiții în mărirea productivității, reducerea costurilor și îmbunătățirea calității produselor. În contextul unei cereri mari de produse Evoceramic și a atingerii maximului capacității de producție în fabrica de la Recea, compania a decis extinderea capacității de producție de la începutul anului 2015 și derulează operații de modernizare și retehnologizare a liniei de producție din fabrica de la Zalău, aflată în conservare din 2007.

”Un pas important în strategia pe termen scurt de continuare a creșterii este  redeschiderea liniei de producție de la Zalău, o decizie probabil de neconceput într-o piață în care există un excedent mare de ofertă. Capacitatea de producție pentru cărămizile Evoceramic va crește cu 26%. Astfel, Cemacon devine al doilea producător de blocuri ceramice din România și cel mai mare din regiunea Transilvania, piața noastră principală. Rezultatele la nouă luni confirmă ceea ce ne-am propus. Cemacon se menține pe profit net, după ce, în ultimii 4 ani a avut creșteri operaționale unice în industrie, în ciuda condițiilor dificile de piață. Rata profitului net de 8% este încă o performanță pe care am atins-o, semn că strategia noastră de a crea plus-valoare prin portofoliul de produse dă roade”

Liviu Stoleru, director general, președinte CA al Cemacon

La sfârșitul acestui an, Cemacon va majora capitalul social cu până la 8,8 mil. lei, prin emisunea de noi acțiuni. De asemenea, o serie de active și datorii se vor transfera către Cemacon Real Estate, pentru a face din Cemacon SA o companie ma atractivă pe bursă.

Principalii acționari ai companiei sunt fondul KJK din Luxemburg – 34,09%, SC Consultanță Andrei & Andrei SRL – 21,42% și SSIF BROKER SA – 17,87%.

La prețul actual al acțiunilor, Cemacon SA are o capitalizare bursieră de 3,23 milioane de lei.