12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 3:53
No menu items!

Primarul Sorin Oprescu dă pe nimic zeci de metri pătrați în Centrul Capitalei. DOCUMENTE

spot_img

Firma beneficiară este a unor afaceriști israelieni, parteneri ai unui fost general de spionaj din Țara Sfântă

Oprescu_SZ

În ultima ședință a Consiliului General al Capitalei, aleșii PSD și PPDD au votat, la propunerea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, concesionarea a 70 de metri pătrați situați pe strada Christian Tell nr. 8. Asta după nici șase luni de când a girat demolarea imobilelor pe strada Christian Tell numerele 6-8, aflate în zona protejată a Pieței Amzei.

Astfel, Primăria Generală a divizat un lot de teren de 120 de metri pătrați ca să lase loc demolărilor, deși mai mulți arhitecți de la Universitatea Ion Mincu au explicat că zona este protejată, iar demolarea ilegală.

Societatea Romtal Invest se poate considera norocoasă. Ea a primit cei 70 de metri pătrați cadou, pentru următorii 49 de ani. Și ca să poată construi pe acel teren, firma va achita doar 3.169 de euro redevență, adică 50 de euro pe metru pătrat. Ce-i drept, dacă socotim redevența pe 49 de ani, investitorul privat va plăti valoarea terenului după ce va expira concesiunea.

Firma aparține, potrivit Registrului Comerțului, unor afaceriști israelieni, Gonen Shlomo și Jacob Freund. Cei doi sunt cunoscuți în mediul de afaceri bucureștean, în special în domeniul imobiliarelor. Presa central a scris, acum câțiva ani, că afacriștii israelieni erau „locotenenții” generalului Shlomo Elia, fost agent de spionaj în Țara Sfântă. Acesta a activat și în Nigeria, ca șef al spionilor, o rețea cu implicații românești.

Agenții imobiliari spun că un metru pătrat în zonă este vândut cu 900-1500 de euro, în timp ce prețul oferit de Oprescu firmei menționate, adică 50 de euro pe metrul pătrat, e valabil pentru periferia orașului, de exemplu pe Șoseaua Alexandriei.

CITEȘTE AICI DOCUMENTELE

Presa a scris și că imobilul de pe strada Cristian Tell 16-16A, cu o vechime de peste 100 de ani, a fost aprobată de Primăria Capitalei pentru demolare. Beneficiarii, aceeași societate Romtal Invest, care a depus actele pentru obținerea autorizaţiei de desfiinţare, iar pe teren este aprobat un Plan Urbanistic Zonal care permite construirea unui bloc de cinci etaje. În vila de pe Cristian Tell 16-16A ar fi locuit Dimitrie Ghika, dar clădirea a fost lăsată în paragină de mai mulți ani, starea sa actuală fiind de degradare avansată.

Blocul de cinci etaje de pe terenul casei de pe str. Cristian Tell 16-16 A a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti în 2009. Prin hotărârea din 2009, s-au majorat şi indicatorii urbanistici, iar Florin Bălteanu, arhitect şi reprezentant al Observatorului Urban al Uniunii Arhitecţilor a declarat că Planul Urbanistic a fost eliberat cu nerespectarea legii:

Imobilul din str. Cristian Tell se află la mai puțin de 100 m de un monument de grupa valorică A (valoare culturală națională sau internațională), Casa Miţa Biciclista din str. Biserica Amzei 9. Un PUZ în zona de protecție a unui monument de grupa A, trebuie să aibă avizul Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii, nu al Direcției de Cultură București. Același motiv, lipsa avizului corespunzător, a determinat recenta anulare în instanță, la solicitarea Salvați Bucureștiul, a autorizației de desființare a clădirilor din Șos. Kiseleff 45-45A.

Alexandru Maghiar