“Prima doamnă a Cataloniei” este româncă

Noul lider al guvernului regional din Catalonia (Generalitat de Catalunya), Carles Puigdemont, este căsătorit cu românca Marcela Topor, cuplul având și două fiice.  Puigdemont vorbește româna, pe care învățat-o de la consoarta sa.

Potrivit presei spaniole, noul lider separatist al Cataloniei și soția sa s-ar fi cunoscut în presă: Puigdemont a fost redactor-șef al ziarului „El Punt” (în prezent, „El Punt Avui”), cel mai mare din regiune, care este, de altfel, parțial subvenționat de Generalitat de Catalunya. Iar Marcela Topor a fost prezentatoare pentru televiziunea „El Punt Avui”, dar și jurnalist la „Catalonia Today”, o publicație locală destinată vorbitorilor de limba engleza.

După ce Puigdemont a fost ales primar în Girona în 2011, soția sa și-a continuat cariera în televiziune, susținând cauza separatismului catalan. La sfârșitul anului trecut, ea a publicat și un editorial în care afirma că „victoria blocului pro-independență în parlamentul catalan” a fost unul dintre momentele-cheie ale lui 2015 și vorbea despre „începutul procesului de creare a unui stat catalan”.

Potrivit televiziunii locale La Vanguardia, majoritatea informatiilor de pe Internet despre cariera Marcelei Topor au fost șterse duminică, după ce Puigdemont a fost ales în fruntea guvernului regional de la Barcelona, care subvenționează postul TV unde lucra până acum Marcela Topor. Inclusiv editorialul din „Catalonia Today” menționat mai sus apare în căutările pe Google, dar nu mai poate fi accesat. Nu este clar nici dacă în prezent ea mai lucrează la “El Punt Avui” și la “Catalonia Today”.

Duminică, Marcela Topor a mers în Parlamentul de la Barcelona, unde și-a îmbrățișat soțul dupa ce acesta a fost desemnat în fruntea executivului regional. Puigdemont și Topor s-au fotografiat apoi împreună cu fostul lider al Cataloniei, Artur Mas, și cu soția acestuia. Iar luni, presa spaniolă o poreclise deja pe româncă “prima doamnă a Cataloniei”.

marcela_topor1R.D.

 

NICIUN COMENTARIU