Premierul Finlandei acuză Apple de situația economică proastă a țării. Vezi motivele

Standard&Poor’s a retragradat recent rating-ul suveran a statului nordic

 stubb

Prim-ministrul Finlandei Alexander Stubb a afirmat luni că gigantul Apple ar fi de vină pentru regresul celor două mari industrii ale țării – tehnologia mobilă, prin Nokia, și industria hârtiei.

Această situație a dus la o înrăutățire a situației economice și la scăderea rating-ului de țară.

”Avem doi campioni care au fost afectați. S-ar putea spune, ușor paradoxal, că iPhone a ucis Nokia, iar iPad a ucis industria de hârtie a Finlandei, dar vom avea o revenire”, a declarat Stubb, citat de CNBC.

Finlanda este centrul de producție pentru cele mai mari companii europene din domeniul hârtiei: UPM-Kymmene și Stora Enso.

Gigantul IT american Microsoft a finalizat achiziția businessului de aparate și servicii al Nokia, în aprilie. Cele două companii au avut un parteneriat în ultimii ani, care a avut ca rezultat producția unor smartphone-uri bine primate de piață, dar situația s-a înrăutățit din punctul de vedere al cotei de piață, compania pierzând mult în fața rivalilor de la Apple și Samsung.

Nokia a fost cel mai important producător de telefoane mobile în anii ’90 și 2000, fiind considerat centrul de greutate al economiei finlandeze. Industria forestieră și a hârtiei a fost de asemenea afectată în ultimii ani, potrivit statisticilor, iar exporturile vor continua să se reducă și în 2014.

Tabletele și dispozitivele ”e-reader” sunt în competiție directă cu presa tipărită tradițională.

”Pădurea revine în prim-plan din punctul de vedere al energiei bio și al altor elemente. Iar o nouă companie Nokia este pe piață, pe partea de rețele. De obicei, când treci prin vremuri dificile, obții multă inovare și cred că treaba noastră în sectorul public este să creăm o platformă pentru aceasta”, a mai spus Stubb.

Agenția de rating Standard&Poor’s a retrogradat vineri indicele Finlandei de la AAA la AA+, din cauza dezvoltării slabe, expunerii la războiul comercial cu Rusia și a posibilității unei stagnări economice.

V.B.

NICIUN COMENTARIU