13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:41
No menu items!

Postul Paştelui

spot_img

Postul Paştelui

Cel mai dur post al anului e în toi şi durează patruzeci şi opt de zile. Medicii spun că postul este restrictiv, deoarece privează organismul de proteinele complexe din carne, ouă şi lactate, alimente ce pot fi înlocuite cu produse de origine vegetală, gen soia, fasole, ciuperci şi altele.

În acelaşi timp, apare şi carenţa de vitamine şi oligoelemente vitale, care se găsesc în produsele de origine animală: vitaminele A, D şi complexul B. Toate aceste lipsuri conduc la schimbări ale metabolismului şi la încetinirea anumitor funcţii ale organismului – procesul de creştere şi sinteza de hormoni, ceea ce determină riscul de creştere în greutate, acnee, miros neplăcut al gurii şi al corpului, dureri de cap, greaţă şi constipaţie.

Este indicat ca postul să fie ţinut doar de persoanele cu stare bună de sănătate, fiind interzis copiilor, bătrânilor bolnavi, gravidelor şi persoanelor care lucrează în condiţii deosebite. Ideal ar fi să consumăm alimente proaspete sau preparate prin fierbere, înăbuşire sau coacere, nu prăjite, pentru a reduce grăsimile şi caloriile inutile.

Alimentele industriale trebuie evitate, deoarece nu sunt de post. E-urile sunt chimicale care nu existau cu două mii de ani în urmă, iar postul ortodox se ţine cu alimente de post tradiţionale.

 

Roxana Mera