15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 18:59
No menu items!

Ponta: Bătălia adevărată cu Federaţia Rusă nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie

spot_img

Șeful Guvernului crede că cea mai mare provocare pentru următorii ani este securitatea energetică

Ponta_Guvern 2

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la o conferinţă organizată de Ambasada SUA, AMCHAM şi AMRO, că în opinia sa bătălia adevărată cu Federaţia Rusă nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie, fiind necesar ca România să-şi asigure independenţa energetică.

”România investeşte mai mult în cheltuielile de apărare, evident că decizia NATO e binevenită, dar eu cred în continuare că bătălia adevărată cu Federaţia Rusă nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie. Dacă România reuşeşte să-şi asigure independenţa energetică, pentru România şi pentru Republica Moldova cel puţin, atunci toate aceste obiective pe care le stabilim la nivel economic se pot atinge”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a arătat că domeniul energiei este unul în care România a făcut paşi foarte mari şi trebuie să facă şi mai mulţi paşi, el subliniind că sprijinul companiilor americane este esenţial în acest domeniu.

”Avem creştere în agricultură, în producţia industrială, de exporturi, dar toate depind de securitatea energetică cu atât mai mult cu cât situaţia politică din regiune, legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de această situaţie de instabilitate, de încălcare a unei ordini pe care o credeam stabilită, duc la cea mai mare provocare – securitatea energetică”

Victor Ponta

Prim-ministrul a mai afirmat că vrea sprijin şi că le mulţumeşte companiilor care au investit în dezvoltarea sectorului energetic din România, fie că acestea sunt americane, europene sau româneşti.

”Legislaţia, strategia guvernamentală trebuie să ofere în domeniul energiei, în 4-5 ani, independenţa energetică de care România, Moldova au atât de mare nevoie pentru a rezista provocărilor, şantajului, presiunilor care există şi care vor continua din partea Federaţiei Ruse”, a mai spus Ponta.

Consiliul șefilor de state din NATO, reuniți săptămâna trecută la Newport, au decis că fiecare membru trebuie să aloce minim 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

S.Z.