11.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 21:08
No menu items!

Ponderea turismului în PIB a crescut la 2,6% în 2017

spot_img

Ponderea Turismului în Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 1,5%, în 2016, la aproximativ 2,6% în 2017, iar pentru acest an sunt preconizate alte creşteri importante, bazate pe măsurile aplicate în cursul anului 2017, a declarat Mircea Titus Dobre, fostul ministru al Turismului, într-un comunicat în care prezintă bilanţul ultimului an.

La capitolul realizări, documentul amintește implementarea Master Planului pentru Turism și acordarea voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, pentru angajaţii din sectorul bugetar.

„Calculele care au stat la baza acestei măsuri au vizat întregul sector HORECA, astfel încât s-a pornit de la premisa că cei circa 1,5 milioane de angajaţi din sistemul public vor putea să folosească aceste vouchere doar pentru a cumpăra vacanţe în România, iar cheltuielile suplimentare vor rămâne în sectorul HORECA, prin cheltuieli specifice”, se precizează în documentul citat.

Cu ajutorul Master Planului, s-au asigurat fondurile pentru finalizarea investiţiilor care reprezintă certitudini pentru dezvoltarea turismului în fiecare zonă unde investiţiile au fost contractate.

Alte măsuri luate:

  • A fost adoptată legea pentru garantarea pachetelor de servicii turistice, după un an de analiză a problemelor care afectează în egală măsură turiştii şi agenţiile de turism. Legea 277/28 decembrie a fost publicată în Monitorul Oficial din 4 ianuarie 2018.
  • Pe structura SC CIT SA, companie deţinută 100% de statul român prin Ministerul Turismului, au fost demarate procedurile privind înfiinţarea primului centru de formare în domeniul turismului. Compania a fost autorizată ca formator, urmând să dezvolte împreună cu Şcoala Portugheză de Turism programe de formare profesională la standarde înalte în domeniul serviciilor hoteliere, gastronomie şi alte servicii turistice. Proiectul va demara public în anul 2018.
  • A fost stabilit cadrul legislativ pentru asigurarea calităţii de angajat pe tot parcursul anului, pentru salariaţii sezonieri cu contract de muncă de cel puţin 6 luni/an – OUG 3/2017.
  • A fost definitivat cadrul legislativ care va sta la baza funcţionării Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD) în staţiunile turistice şi alte localităţi de interes turistic.
  • Birourile de promovare externă au fost desfiinţate și a fost definită funcţia de ataşat în turism. Ataşatul de turism va asigura reprezentarea României în străinătate, în domeniul politicii turismului şi promovării produselor şi serviciilor turistice, precum şi a formelor de turism autohtone. Ataşaţii de turism vor avea rang diplomatic şi, pe lângă activităţile de marketing extern specifice destinaţiei turistice România, vor răspunde şi nevoilor turiştilor români aflaţi în dificultate în străinătate.

Începând din 29 ianuarie, noul ministru al Turismului este Bogdan Gheorghe Trif.