9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:14
No menu items!

Polițistul–pedofil, un protejat al sistemului: promovat pe „pile” și supus unor teste psihologice irelevante

spot_img

Cazul polițistului – pedofil de la Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei, locuitor în Măgurele, scoate la lumină mari probleme ale sistemului de ordine publică, în primul rând în ceea ce privește modul în care sunt selectați polițiștii. „Pilele” contează, nu competențele sau rezultatele examenelor. Iar testările psihologice, făcute o dată la trei ani, sunt irelevante.

Surse din poliție au precizat pentru Sursa Zilei că agentul Eugen Stan, în vârstă de 45 de ani – reținut pentru agresarea sexuală a doi copii de 9, respectiv 5 ani în liftul unui bloc din cartierul bucureștean Drumul Taberei – a fost testat psihologic ultima dată în 2015. Motivul: polițiștii sun testați psihologic o dată la trei ani, iar acesta urma să fie supus unei noi testări în acest an. „E vorba despre polițiștii care  poartă armă și despre aceia care conduc mașini de serviciu. Adică, aproape toți sunt testați”, au explicat sursele citate. În plus, legea nu prevede și testări psihiatrice obligatorii pentru angajații proprii.

Și, după cum a explicat și Dan Antonescu, expert criminolog, aceste testări psihologice sunt nu doar ușor de trecut, dar sunt complet irelevante pentru depistarea unor boli psihice. “Examenul e unul psihologic (…) Ceea ce are omul acesta este o boală psihiatrică. Un anume grad de inteligență îl poate ajuta să treacă aceste teste psihologice cu ușurință”, spune Antonescu. Mai mult, astfel de testări nu sunt realizate de psihologi independenți, ci de angajați ai Poliției. 

Și este și cazul lui Eugen Stan. A trecut cu brio toate testele. În plus, ultima dată a fost supus unei duble testări, pentru că era șoferul unui șef de serviciu de la Brigada de Poliție Rutieră (BPR) – Emanuel Rene Vornicu, în ultimii ani șef serviciu pentru sectoarele 1, 2 și 6 în cadrul BPR.

 De la paza Parchetului General, în Poliție fără examen

Potrivit fișei sale de la Resurse Umane, Eugen Stan a lucrat până în 2010 în cadrul Jandarmeriei, la Unitatea Specială de Pază și Protecție Instituții. A fost în dispozitivul de pază al Parchetului General. „Avea tot timpul ceva de comentat, mereu trecea peste ce spuneam eu. Mereu primea calificative slabe, dar cu toate acestea nu a fost sancționat”, a explicat pentru Sursa Zilei unul dintre foștii săi șefi din Jandarmerie, care lasă să se înțeleagă că Eugen Stan a fost susținut „de cineva” din conducerea instituției. De altfel, așa a ajuns să lucreze în Poliție. Cu susținere.

În 2010, a fost transferat la BPR. „Fără examene suplimentare. Așa au fost transferați atunci în Poliție aproximativ 3.000 de jandarmi. Poliția avea deficit de personal, așa că toți cei care au optat să lucreze în Poliție au fost acceptați fără vreo testare suplimentară. A lucrat ca șofer al lui Emanuel Rene Vornicu”, au explicat sursele citate.

Specialiștii spun, însă, că, deși testele psihologice pot fi „păcălite” simplu, comportamentul deviant al unui bolnav psihic ar trebui să fie observat de cei din jur. De ce nu a observat nimic șeful său, până la publicarea imaginilor suprinse de camerele de supraveghere după agresiunile de vineri?

Șeful său, un polițist influent și bogat

Șeful lui Stan, Emanuel Rene Vornicu – cel căruia agentul pedofil i-a fost subordonat direct după ce s-a transferat de la Jandarmerie – este nu doar unul dintre cei mai influenți polițiști de la Brigada Rutieră, după cum susțin colegii săi, dar și unul dintre cei mai bogați, după cum arată ultima declarație de avere a acestuia, depusă în 2017.

Potrivit acesteia, Emanuel Rene Vornicu deține patru terenuri, dintre care două în intravilan, în suprafață totală de 1.400 de metri pătrați, dobândite în perioada 2002 – 2007. De asemenea, Vornicu mai are în proprietate două apartamente și două case, obținute în perioada 2000 – 2004. Are un autoturism Volkswagen, achiziționat în 2011 și, pe lângă salariul de la BPR, de 90.000 de lei anual (aproximativ 7.500 de lei pe lună), în 2016 a obținut venituri de 4.000 de lei din “activități agricole”.

Locuință lângă grădiniță

În fața polițiștilor care l-au anchetat luni, Eugen Stan și-a recunoscut faptele. În plus, este suspectat și de alte agresiuni după ce le-a declarat anchetatorilor că a realizat că „iubește foarte mult copiii” încă de acum zece ani.

“Îl aveam în atenție încă de sâmbătă, după ce am fost sesizați de unii dintre colegii lui. Aveam nevoie de confirmări suplimentare, de asta am mai așteptat până să-l ridicăm. Bănuim că a mai agresat și alți copii. Ar fi fost autorul unui incident similar cu acela din Drumul Taberei și în 2012. În plus, în 2015, o femeie l-a acuzat că ar fi agresat-o, iar Stan a fost agresat, la rândul lui, de soțul acesteia”, au explicat surse din rândul anchetatorilor.

Eugen Stan a fost căsătorit și are o fiică în vârstă de 20 de ani. Până să divorțeze, însă, de soția sa a locuit în orașul Măgurele (județul Ilfov), în apropierea grădiniței din localitate, foarte aproape de Aleea Școlii. În aceeași zonă locuiesc și acum părinții săi. De altfel, tatăl său a condus autobuzul școlar până să se pensioneze, spun foștii vecini ai acestuia.

După divorț, Stan ar fi închiriat un apartament în București. Locuia, însă, în localitatea Cornetu, la iubita sa. După ce, vineri, Poliția a difuzat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Drumul Taberei, Stan nu a mai revenit în București până luni, când s-a întors la serviciu și a fost săltat de ofițeri de la Serviciul Omoruri, care au preluat ancheta în cazul agresării celor doi copii. S-a plimbat între Cornetu și Măgurele, unde, de altfel, a și fost văzut chiar duminică seara, într-un magazin Mega Image.

Bărbatul are două conturi pe Facebook, iar pe unul dintre acestea distribuia frecvent imagini video și foto cu copii. 

Raluca Dan