13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:29
No menu items!

Piața de fuziuni și achiziții din regiune a crescut cu 30% ca număr de tranzacții și a scăzut cu 5% ca valoare

spot_img

tranzactie

Regiunea Europei Centrale şi de Sud – Est a înregistrat în 2013 o creştere anuală de 30% a volumului de tranzacţii, dar a scăzut cu 5% ca valoare, potrivit studiului CSE M&A Barometer, publicat de compania de consultanță EY.

Sectoarele care au înregistrat cele mai multe tranzacţii în regiune sunt sectorul serviciilor, industria prelucrătoare şi sectorul IT, fiecare raportând peste 160 de tranzacţii încheiate.

”Se poate clar observa că sectoarele cele mai active, prin numărul de tranzacţii raportate, sunt cele aflate în expansiune, care pe termen mediu cunosc o consolidare, dar şi ai căror jucători sunt de talie mai mică, făcând astfel posibile tranzacţii în piaţa jucătorilor mici şi medii”, potrivit unui comunicat al companiei.

Calcularea valorilor a fost aproximată, în contextul în care doar 32% din tranzacţiile încheiate au raportat preţul de tranzacţionare.

Sectoarele în care s-au realizat în medie cele mai mari tranzacţii sunt sectorul de telecom şi media, cu tranzacţii în medie de aproximativ  250 milioane de USD şi sectorul serviciilor financiare cu tranzacţii în medie de aproximativ 200 milioane de USD.

Raportul Romania M&A Barometer 2013 arată că cele mai mari tranzacţii din România în 2013 s-au înregistrat tot în sectorul serviciilor financiare, în timp ce în sectorul de telecom şi media sunt posibile tranzacţii semnificative care s-ar putea încheia în următoarea perioadă.

Raportul asupra regiunii s-a referit la pieţele din Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia, printr-o analiză comparativă a rezultatelor raportate public în 2013, faţă de cele din anul 2012.

Cele mai active piețe, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca valoare, sunt Turcia, Polonia şi Cehia.

”Piaţa din România rămâne încă o piaţă mică, de nivelul doi, în care tranzacţiile sunt încă limitate ca număr, chiar dacă din punct de vedere al valorii există perioade în care apar anumite vârfuri remarcabile. Un alt element notabil este cel al numărului mic de tranzacţii în care companii româneşti au făcut achiziţii în afara graniţelor. În acest sens, comparaţia cu companiile din Turcia, Polonia, Cehia, dar şi din Grecia sau Slovacia, este din nou importantă, şi arată că piaţa locală încă trebuie să se maturizeze pentru a concura regional”

Mihai Pop, manager al departamentului de Asistență în tranzactii, EY Romania

Pentru 2014, se estimează o stabilizare a valorii tranzacţiilor, marcate de anumite creşteri datorate unor tranzacţii punctuale, o creştere a numărului de tranzacţii pan-regionale şi o creştere lentă a numărului tranzacţiilor, datorată acumulării de capital local.

Vlad Bârleanu